Ukoliko koristite Gmail - vaš nalog će 1. decembra biti obrisan!

14.11.2023

18:44

0

Autor: Lj. S.

Iz Google kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti

Ukoliko koristite Gmail - vaš nalog će 1. decembra biti obrisan!
Gmail - Copyright Profimedia

Google je proteklog maja najavio da će do kraja godine započeti sa “velikom čistkom” neaktivnih korisničkih naloga, odavno zaboravljenih ili korišćenih u jednokratne svrhe.

Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio, ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dve godine.

Pronađu li u Google takav nalog, vrlo verovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmail i s njim povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos. Pre brisanja naloga, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje. 

Profimedia
 

Prvi datum kada bi neki nalozi mogli biti trajno uklonjeni je 1. decembar, dakle za nešto više od dve nedelje, piše Bug.hr.

Kako održati nalog u životu?

Najjednostavniji način za održavanje naloga aktivnim je prijavanje na njega najmanje jednom u dve godine. Aktivnošću se smatra bilo što od sledećih radnji: čitanje ili slanje e-maila, korišćenje servisa za čuvanje Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija sa Play Storea, pretraživanje Interneta, ili ipak korišćenje naloga za prijavu na neku spoljnu aplikaciju ili servis.

Zašto se nalozi brišu?

Profimedia
 

Iz Google kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti. Stari nalozi po pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korišćenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik. Provala jednog takvog naloga može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao vektor za dalje napade ili širenje spama.

Iako se ovoga proleća pisalo da bi velika Google “čistka” starih i neaktivnih naloga, zajedno sa svim sadržajima na njima, mogla zahvatiti i u nepovrat poslati brojne kultne video sadržaje na YouTubeu, to ipak neće biti tako.

Izuzetak će pri velikom brisanju naloga obuhvatiti naloge na YouTubeu koji i dalje imaju kanale, aktivne video sadržaje ili komentare. Isto tako, od uklanjanja će biti pošteđeni nalozi na kojima postoji neki novčani bilans, na primer od neiskorišćenih poklon bonova. Izbrisani neće biti ni nalozi vezani uz neku drugu aktivnu Google pretplatu, proizvod, uslugu ili aplikaciju (poput kupovine knjiga ili filmova).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike