Google - 25 godina revolucije u digitalnom svetu

04.09.2023

15:31

0

"Google", osnovan 1998. godine, ostavlja dubok i trajan pečat na digitalnom svetu

Google - 25 godina revolucije u digitalnom svetu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pre tačno 25 godina, 4. septembra 1998, na Stenford univerzitetu doktorandi Sergej Brin i Lari Pejdž osnovali su kompaniju "Google" s ciljem da unaprede algoritam za pretraživanje koji su razvili. 

Ovaj događaj je značajno promenio način na koji tražimo informacije na internetu. Zahvaljujući revolucionarnom PageRank algoritmu, korisnici imaju mogućnost da brže i preciznije dobijaju relevantne rezultate.

Google mape - revolucija u orijentaciji

Godine 2005, "Google mape" su predstavljene svetu, pružajući nov način orijentacije i planiranja putovanja. Ova usluga je omogućila korisnicima da istraže lokalne destinacije ili s lakoćom organizuju međunarodna putovanja .

Pixabay
 

 

Android operativni sistem - mobilna revolucija

Sada već davne 2007. godine, "Google" je lansirao svoj mobilni operativni sistem "Android", koji je postao najpopularniji na svetu, pokrećući revoluciju u mobilnoj industriji. Android je postao osnova za brojne pametne telefone i tablete širom planete.

Google drajv - Skladištenje u oblaku

24sedam/M. Sh
 

 

"Google drajv", usluga za skladištenje i deljenje dokumenata bazirana na cloud tehnologiji, omogućila je korisnicima da bezbedno čuvaju, dele i zajednički rade na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Google asistent - glas iz budućnosti

Integrisana veštačka inteligencija, "Google Assistent", omogućila je korisnicima da upravljaju svojim uređajima glasovnim komandama, da postavljaju pitanja, kontrolišu svoj dom i izvršavaju mnoge druge funkcije.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje

"Google" je ostao na čelu inovacija u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Njihovi algoritmi su unapredili osnovne usluge, uključujući pretraživač i prevodilac. Kupovina kompanije "Deep Mind" postavila je nove standarde u oblasti dubinskog učenja, sa programom "AlphaGo" koji je porazio svetskog šampiona u igri "Go". Takođe, "TensorFlow", otvorenog koda, postao je jedan od najpopularnijih alata za razvoj veštačke inteligencije u istraživačkoj zajednici, čime je "Google" dodatno doprineo razvoju veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

"Google", osnovan 1998. godine, ostavlja dubok i trajan pečat na digitalnom svetu. Njegove inovacije su promenile način na koji komuniciramo, putujemo i koristimo tehnologiju, obeležavajući 25 godina neprestane evolucije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike