Ilon Mask propada, svi se prebacuju na alternativne mreže: Tri najpopularnije zamene za mrežu X, nekadašnji Twitter

21.11.2023

15:14

0

Autor: V. I.

Prebacite se što pre dok ne bude kasno

Ilon Mask propada, svi se prebacuju na alternativne mreže: Tri najpopularnije zamene za mrežu X, nekadašnji Twitter
Copyright Profimedia

Protekli vikend je bio poprilično skup za Ilona Maska: kao da nije bilo dovoljno loše kada je "Staršip" eksplodirao deset minuta nakon svog poletanja, već je dobio informaciju da prihodi od reklama drastično padaju jer je niz ogromnih oglašivača, uključujući Apple, Disney i IBM povukao svoje oglašavanje društvene mreže X (nekada Twiter). Ali to nije konačna lista - svoje povlačenje najavili su i NBC Universal, Sony Pictures, Paramount, Warner Bros i mnogi drugi.

Masovno povlačenje zbog podrške antisemitizmu

Firme su masovno počele da povlače svoje oglase nakon što je Mask odobrio antisemitsku objavu, kao deo tekućeg obrasca ponašanja u kojem se vidi da Mask odobrava sve vrste zapaljivog sadržaja.

Mask se, naime, u sredu složio sa objavom na društvenoj mreži X u kojoj se lažno tvrdi da Jevreji raspiruju mržnju protiv belaca, rekavši da korisnik koji je pomenuo teoriju zavere "Velika zamena" govori "pravu istinu".

Istraga potvrdila, Mask najavljuje tužbu

To se poklapa sa istragom koji je sprovela "Media Matters" a koja pokazuje da se oglasi za IBM, Apple i Comcast postavljaju pored postova koji veličaju Adolfa Hitlera i naciste. No Musk tvrdi da situacija nije takva kakvom se predstavlja te je najavio tužbu protiv Media Mattersa, jer kako tvrdi, njihovi izveštaji ne prikazuju stvarno stanje stvari, već oni pomno traže sadržaj povezan s nacizmom na platformi X, čime zavaravaju oglašivače. 

Da biste bili u toku s trendom napuštanja Twitera, dajemo vam alternativne  konkurentske društvene mreže; Threads, Mastodon i Bluesky. Svaka mreža ima svoje fanove i kritičare, isvaka ima svoje prednosti i mane.

1. Threads

Profimedia
 

Društvena mreža u vlasništvu kompanije Meta, kao i Twiter u vlasništvu je milijardera - u ovom slučaju Marka Zakerberga. To je zapravo tekstualni Instagram, a Meta ulaže ozbiljne svote u njega: funkcija još nije završena, ali dodaje nove funkcije svake nedelje i čini se da nakon pada radi veoma dobro. Ono što trenutno krasi komunikaciju na Tredsu je nešto opušteniji ton, milenijalski i Gen-Z humor, manje tenzije, svađe i toksičnosti po kojoj je poznata Twiter zajednica u Srbiji.

3. Bluesky

Profimedia
 

Budući da ima samo dva miliona korisnika, Bluesky je mnogo manji a funkcioniše samo po pozivu. Oni koji su zainteresovani za Bluesky takođe mogu da se prijave na listu čekanja kako bi, kada se testiranje proširi, mogli da dobiju pristup društvenoj mreži. Veoma liči na rani Twitter, ali nekad je novopridošlicama previše teško da otkriju nove ljude. Jedna od ključnih razlika između mreža Bluesky, Threads i Twiter jeste ta što nema algoritam "for you": pa je jedini sadržaj na vašem fidu onaj koji ste odabrali da pogledate, bilo da su to ljudi koje pratite ili zadate ljudi. Za mnoge korisnike  to je veliki plus, ali otežava pronalaženje zanimljivih stvari. 

3. Mastodon

Profimedia
 

Mastodon je besplatna društvena mreža koja funkcioniše slično Twitteru. Možete da objavljujete postove, pratite druge ljude i organizacije, kao i da lajkujete i bustujete (retweet) postove drugih korisnika. Postojao je mnogo pre Bluesky i ima pomalo nepravednu reputaciju zbog složenosti. Primer je decentralizovane društvene mreže koja ne zavisi ni od jednog privatnog servera, već radi zahvaljujući svojoj zajednici. To je razlog što nema uključenih vlasnika i lični podaci korisničkih naloga se ne pohranjuju na serverima privatnih kompanija.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike