Ilon Mask zbog samo 4 reči ponovo optužen da je antisemita: Reagovao na spornu objavu, pa se našao na udaru kritika

17.11.2023

16:16

0

Mnogi ovakvo njegovo ponašanje smatraju opasnim

Ilon Mask zbog samo 4 reči ponovo optužen da je antisemita: Reagovao na spornu objavu, pa se našao na udaru kritika
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Američki tehnološki milijarder Ilon Mask suočio se u četvrtak s negativnim reakcijama zbog toga što je ponovo prihvatio antisemitsku teoriju zavere, što je njegova najnovija antijevrejska izjava u nizu negativnih koje je iznosio godinama unazad.

Mask je izazvao kritike sa četiri reči koje je objavio u sredu popodne na Iksu, društvenoj mreži koju je kupio pre godinu dana. Odgovarajući drugom korisniku koji je optužio Jevreje da mrze belce i koji je izrazio ravnodušnost prema antisemitizmu, Mask je napisao: „Rekli ste pravu istinu".

 

 

Mask, izvršni direktor proizvođača automobila Tesla i raketne kompanije SpaceX, već mesecima je u sukobu sa Anti-Defamation League, ili ADL, organizacijom koju su osnovali Jevreji da se suprotstave antisemitizmu. Sa Maskom su na ratnoj nozi zbog pokušaja da smanje ekstremizam na društvenim mrežamaa, što je kampanja za koju Mask kaže da je koštala prodaju Iks oglasa.

Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a, rekao je u četvrtak da se Mask ponaša opasno.

- U vreme kada antisemitizam buja u Americi i raste širom sveta neosporno je opasno koristiti nečiji uticaj za potvrđivanje i promovisanje antisemitskih teorija - napisao je on na Iksu uz snimak ekrana Maskovog tvita.

Nalozi koji su poznati po antijevrejskim stavovima pohvalili su Maskov tvit kao dobrodošlu vest i kao potvrdu da se slaže sa njima „u vezi sa JQ“, što je skraćenica za „jevrejsko pitanje“, termin koji antisemiti koriste decenijama.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

- Ovo je stari antisemitizam sa novim jezikom - rekao je A. J. Bauer, docent novinarstva koji proučava desničarske pokrete i medije na Univerzitetu u Alabami.

IBM je u četvrtak saopštio da je povukao svoje reklame sa Iksa, nakon što je nedavna istraga organizacije Media Matters otkrila je da su se reklame IBM-a i drugih korporacija prikazivale na Iksu pored pronacističkog materijala.

Linda Jakarino, izvršna direktorka Iksa, rekla je da su antisemitizam i diskriminacija na platformi neprihvatljivi, iako se nije direktno pozabavila Maskovim tvitovima ili potezom IBM-a.

Mask se još nije osvrnuo na negativne reakcija, a njegovi tvitovi su i dalje na mreži.

Milijarder je ranije branio svoje stare tvitove u intervjuu za CNBC u maju, rekavši da je „prosemita“, a ne antisemita.

Najnoviji Maskovi komentari odjeknuli su u vreme kada je ustanovljeno da su antisemitski incidenti u SAD porasli za 388 odsto posle Hamasovog napada prošlog meseca u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema ADL-u.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike