X, nekadašnji Twitter, počinje sa prikupljanjem biometrijskih podataka: Evo u koje svrhe će ih koristiti

01.09.2023

17:44

0

Autor: K. O.

Da li ipak treba biti pažljiv sa novim ažuriranjem?

X, nekadašnji Twitter, počinje sa prikupljanjem biometrijskih podataka: Evo u koje svrhe će ih koristiti
Ilustracija - Copyright Profimedia

X, ranije poznat kao Twitter, prikupljaće biometrijske podatke o svojim korisnicima, kao što je fotografija njihovog lica, u ažuriranju svoje politike privatnosti.

Ljudi koji su se prijavili na njegovu pretplatničku uslugu, X Premium, mogu da izaberu da daju selfi i identifikacioni dokument sa fotografijom radi verifikacije.

Politika takođe kaže da X može prikupljati podatke o zapošljavanju i obrazovanju.

Ovo bi bilo da „preporučim potencijalne poslove za vas, da ih podelite sa potencijalnim poslodavcima kada se prijavite za posao“.

Bilo je spekulacija da bi X možda želeo da ponudi usluge regrutovanja.

Prema izveštajima, X Corp je u maju kupio servis za tehnološko regrutovanje pod nazivom Laskie. To je bilo prvo preuzimanje kompanije otkako je Ilon Mask kupio Twitter, kako se tada znalo, prošle godine za 44 milijarde dolara.

Nova politika privatnosti stupa na snagu 29. septembra.

Profimedia
 

U njoj se navodi: „Možemo da prikupljamo i koristimo vaše lične podatke (kao što su vaša istorija zaposlenja, istorija obrazovanja, preferencije pri zapošljavanju, veštine i sposobnosti, aktivnost traženja posla i angažovanje i tako dalje) da bismo vam preporučili potencijalne poslove, da bismo ih podelili sa potencijalnim poslodavcima kada se prijavljujete za posao, kako biste poslodavcima omogućili da pronađu potencijalne kandidate i prikazali vam relevantnije oglašavanje“.

Liberti Viter, profesor prakse nauke o podacima na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, rekla je da je ovaj potez u skladu sa X-ovim pokušajem da uspostavi „ciljanija i individualnija iskustva za korisnike“ i rivalskih platformi kao što je LinkedIn.

Ali ona je rekla da je ova promena jedna od onih zbog koje bi korisnici „apsolutno trebalo da budu oprezni“, upozoravajući da bi poslodavci mogli da je zloupotrebe na načine kao što su korišćenje tvitova, retvitova ili naloga praćenih za donošenje odluka o poslu.

Prema X, prikupljanje biometrijskih podataka – termin koji pokriva podatke koji se odnose na fizičke atribute osobe kao što su skeniranje lica ili otisak prsta – je za X Premium korisnike.

Kompanija je za BBC rekla: „X će dati opciju da pruži svoju državnu ličnu kartu, u kombinaciji sa selfijem, kako bi dodao sloj za verifikaciju.

Profimedia
 

„Biometrijski podaci se mogu izvući i iz vladinog ID-a i iz selfi slike u svrhu podudaranja. Ovo će nam dodatno pomoći da, za one koji izaberu, povežemo nalog sa stvarnom osobom obradom njihovog ličnog dokumenta koji je izdao državni organ. Ovo će takođe pomoći X u borbi protiv pokušaja lažnog predstavljanja i učiniti platformu bezbednijom."

Mask je takođe ponovio X-ove planove da korisnicima pruži mogućnost da upućuju video i audio pozive. Rekao je da ova funkcija "radi na iOS-u, Androidu, Mac-u i PC-u" i da broj telefona neće biti potreban.

„X je efektivni globalni adresar“, tvrdio je.

Međutim, nije naveden datum kada će nova funkcija pozivanja biti dostupna.

Poznato je da on ima ambiciju da X pretvori u „aplikaciju za sve“, jedno-stop-šop za različite usluge, kao deo toga, dodavanje dodatnih funkcija i dodatnih ažuriranja politike privatnosti kako bi se omogućilo, moglo bi se nastaviti, piše BBC.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike