Maskova svemirska letelica uspešno lansirana u svemir! Staršip zablistao na nekoliko minuta, a onda su izgubili kontakt s njim

18.11.2023

14:56

0

Kratkotrajni uspeh brzo je zamagljen nestankom letelice

Maskova svemirska letelica uspešno lansirana u svemir! Staršip zablistao na nekoliko minuta, a onda su izgubili kontakt s njim
Copyright AP Photo/Eric Gay

Svemirska letelica Staršip, koja je poletela bez posade, razvijena za prevoz astronauta na Mesec i dalje, stigla je u svemir prvi put u subotu, ali se pretpostavlja da je naišla na problem nekoliko minuta kasnije, u drugom testu nakon što se prvi pokušaj završio eksplozijom.

Dvostepeni raketni brod poleteo je sa lansirne lokacije kompanije SpejsIks u vlasništvu Ilona Maska u blizini Boka Čike u Teksasu, istočno od Braunsvila, na planirani 90-minutni let bez posade u svemir.

Kontakt sa leterlicom je izgubljen otprilike 10 minuta nakon poletanja, saopštila je kompanija

- Izgubili smo podatke iz druge faze... mislimo da smo možda izgubili drugu fazu - rekao je voditelj uživo prenosa Džon Inspraker.

Raketa i svemirska letelica bezbedno su se podigli sa podloge, a Super Heavy Booster je upalio sva 33 njegova motora. Tokom poslednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

AP Photo/Eric Gay
 

Zatim su se Super Heavy Booster i svemirska letelica uspešno razdvojili, pošto je Staršip upalio svoje motore i otisnuo se.

Taj proces se završio uništavanjem Super Heavy booster-a, koji se pretvorio u plamenu loptu iznad Meksičkog zaliva.

Potom je svemirski brod nakratko nastavio svoje putovanje. Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpejsIks nije uspeo da stupi u kontakt sa letelicom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike