Uhapšen muškarac jer je koristio ChatGPT da bi pisao lažne vesti

09.05.2023

16:20

0

Nažalost, postoje i oni koji nove tehnologije koriste u cilju obmanjivanja javnosti

Uhapšen muškarac jer je koristio ChatGPT da bi pisao lažne vesti
Copyright Unsplash

Kineske vlasti uhapsile su čoveka koji je koristio ChatGPT za pisanje lažnih novinskih članaka, što je, čini se, jedan od prvih slučajeva hapšenja u vezi sa zloupotrebom veštačke inteligencije.

Čovek, koji se preziva Hong, „iskoristio je moderne tehnološke metode za fabrikovanje lažnih informacija i nastavio da ih širi na društvenim mrežama, saopštio je biro za javnu bezbednost severne provincije Gansu.

Navodni prekršaj je izašao na videlo nakon što je policija otkrila lažni članak o železničkoj nesreći u kojoj je poginulo devet ljudi, a koji je objavljen na više naloga na platformi Baidu.

Članak je pregledan preko 15.000 puta pre nego što je uklonjen.

Dalja istraživanja su otkrila da je Hong koristio tehnologiju chatbot - koja nije dostupna u Kini, ali joj se može pristupiti preko VPN mreža, da modifikuje viralne članke vesti koje bi zatim ponovo objavio.

Profimedia
Koristio ChatGPT da bi pisao lažne vesti

Rekao je istražiteljima da su mu prijatelji pokazali kako da generiše gotovinu za klikove.

Vlasti su saopštile da je širenje i gledanje materijala velikih razmera značilo da je Hong odgovoran za „veliki zločin smišljanja svađa i izazivanja nevolja" – delo za koje se kažnjava kazna od najmanje pet godina zatvora.

Tehnologija veštačke inteligencije kompanije OpenAI izazvala je borbu u Kini, kako velikih tehnoloških firmi koje žele da razviju slične chat botove, tako i vlasti koje žele da uvedu pravila koja regulišu upotrebu tehnologije unutar strogo kontrolisanog internet domena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike