"Može li ChatGPT da prognozira kretanje cena akcija?": Nova ekspertiza veštačke inteligencije!

19.04.2023

15:21

0

Aplikacija ChatGPT predviđa kako izjave američkog FED utiču na kretanje akcija

"Može li ChatGPT da prognozira kretanje cena akcija?": Nova ekspertiza veštačke inteligencije!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prva istraživanja primene četbot aplikacije ChatGPT kada je analiza finansijskog tržišta u pitanju, pokazala je  kakav uticaj imaju izjave zvaničnika američkog FED, kao i kako naslovi mogu da utiču na kretanja vrednosti akcija. 

Objavljena su dva istraživačka rada koji su primenila četbot sa veštačkom inteligencijom u zadacima relevantnim za finansijsko tržište i  istraživanja su pokazala da njena primena može da predvidi kretanje akcija, objavio je Blumberg. 

Tehnologija koja je razvila kompanija "OpenAI" dostigla je nov nivo u rasčlanjivanju informacija, mada taj proces nije ništa novo za njujorški Vol Strit, koji već duži niz godina koristi vrstu jezičkih modela kako bi razvili adekvatne strategije. 

Prvo istraživanje koje je sprovedeno pod naslovom "Da li ChatGPT može da dešifruje FED-ov govor?", otkrilo je da taj četbot može da kvalifikuje izjave centralne banke da li su "mirne" ili "uznemirujuće", čime je nadmašio Guglov model veštačke inteligencije "BERT".

Profimedia
 

Jedan takav naslov, objavljen u maju 2013. godine, "Uslovi na tržištu rada su pokazali izvesno poboljšanje poslednjih meseci, ali stopa nezaposlenosti je i dalje povišena", čime je ChatGPT sugerisao da li se ekonomija u potpunosti oporavila, što je i bio slično zaključku analitičara Brajsona.

Drugo istraživanje, pod nazivom "Može li ChatGPT da prognozira kretanje cena akcija?" istraživača sa Univerziteta na Floridi pokazuje da  aplikacija tumači naslove korporativnih vesti objavljenih nakon 2021.godine.

Za većinu sofisticiranih kvantitativnih analitičara sada je gotovo beznačajno koristiti NLP (Natural language processing) da se proceni koliko se piše o akcijama na društvenoj mreži Tviter. 

Veštačka inteligencija je napredovala, čime je ChatGPT otvorio čitav svet novih informacija i učinio tehnologiju dostupnijom finansijskim analitičarima. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike