Nikola Tesla i tajna egipatskih piramida: Najveći Srbin je bio na pragu otkrića koje bi "preokrenulo" čovečanstvo!

18.04.2023

21:05

1

Tesla je verovao da su egipatske piramide bile daleko više od grobnica faraona, već su imale dublje značenje i funkciju

Nikola Tesla i tajna egipatskih piramida: Najveći Srbin je bio na pragu otkrića koje bi "preokrenulo" čovečanstvo!
Nikola Tesla - Copyright Profimedia

Srpski naučnik i izumitelj Nikola Tesla bio je poznat po revolucionarnim otkrićima u polju elektrotehnike i fizike, ali malo ljudi zna da je bio i duboko zainteresovan za egipatske piramide. 

Iako je najpoznatiji po svom radu na razvoju naizmenične struje, bežičnog prenosa energije i brojnim drugim izumima koji su oblikovali modernu tehničku industriju, fascinacija piramidama ostaje jedno od najintrigantnijih pitanja vezanih za njegov život i rad.

Tesla je interesovanje za egipatske piramide prvi put izrazio u jednom intervjuu 1901. godine, kada je izjavio: 

"Necrni moćnici... su imali znanje koje je izgubljeno za svet, znanje koje će nam biti otkriveno tek kada budemo spremni za to." 

Ova izjava izazvala je mnoge spekulacije i teorije o tome šta je tačno mislio i zašto je bio tako intrigiran piramidama.

Među mnogobrojnim teorijama koje su nastale, jedna od najčešćih je da je Tesla verovao da su egipatske piramide bile daleko više od samo grobnica faraona, već su imale dublje značenje i funkciju. 

Profimedia
Piramide u Egiptu

Prema nekim interpretacijama, Tesla je smatrao da su piramide zapravo bili napredni energetski uređaji koji su generisali, skladištili i prenosili ogromne količine energije. On je verovao da su bile deo drevnog sistema bežičnog prenosa energije koji je omogućavao besplatnu i neograničenu energiju za čitav svet.

Druga teorija koja se povezuje s Teslom je ideja o "Teslinoj teoriji o nultoj tački", prema kojoj je on verovao da piramide predstavljaju centar energetskih vorteksa na planeti Zemlji, tačku u kojoj se energija može koncentrisati i koristiti za različite svrhe. 

Tesla je verovao da je drevna egipatska civilizacija bila mnogo naprednija nego što se pretpostavljalo, te da su piramide bile ključni elementi u njihovim tehnološkim dostignućima.

Pored svojih teoretskih spekulacija, Tesla je navodno eksperimentisao u svojim laboratorijama i izvodio različite testove kako bi proučavao energetske karakteristike piramida. 

Prema nekim izvorima, čak je planirao da izgradi vlastitu piramidu kao deo istraživanja. Međutim, ovi planovi nikada nisu ostvareni zbog nedostatka finansijskih sredstava i drugih izazova s kojima se suočavao u to vreme.

Postavlja se pitanje zašto je bio tako zaokupljen egipatskim piramidama i šta ga je inspirisalo da proučava njihovu energiju i potencijalnu tehničku funkciju. 

Pixabay
Piramide u Egiptu

Neki spekulišu da je Tesla bio inspirisan drevnom mudrošću i naprednim tehnologijama koje je smatrao da su postojale u drevnom Egiptu. Drugi sugerišu da je Tesla bio pogođen egipatskom mitologijom i verovanjima u vezi sa piramidama kao izvorima moćne energije i duhovne mudrosti.

Ipak, uprkos njegovoj dubokoj fascinaciji, teorija o piramidama nije bila naučno prihvaćena i ostaje kontroverzna tema među naučnicima i istraživačima. Neki smatraju da su teorije bile plod njegove mašte i da nema naučnih dokaza koji podržavaju njegove ideje o energetskim potencijalima piramida.

Uprkos nedostatku konkretnih dokaza, opsesija piramidama ostaje jedan od najzanimljivijih aspekata njegovog života i rada. Njegov nekonvencionalni pristup naučnom istraživanju i inovacijama i dalje intrigira i inspiriše naučnike, inovatore i istraživače širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike