ChatGPT demantovao Bila Gejtsa: Veštačka inteligencija ne može da zameni nastavnike i roditelje!

27.04.2023

16:30

0

Postoji velika mogućnost da chatbotovi mogu pomoći u učenju dece da čitaju i pišu, ali verovatno će im biti potrebna podrška i nadzor od strane ljudi, navodi se u odgovoru ChatGPT

ChatGPT demantovao Bila Gejtsa: Veštačka inteligencija ne može da zameni nastavnike i roditelje!
Copyright Profimedia

Uskoro bi veštačka inteligencija mogla da pomogne u učenju dece i poboljšanju njihovih ocena, rekao je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji smatra da su AI chatbotovi na putu da pomognu deci da nauče da čitaju i usavrše svoje veštine pisanja za 18 meseci. 

- Veštačka inteligencija će doći do te sposobnosti da bude dobar učitelj kao što bi bilo koji čovek ikada mogao - rekao je Gejts u uvodnom govoru u utorak na samitu u San Dijegu. 

AP Photo/Markus Schreiber
 

Tim povodom zatražili smo potvrdu od samog OpenAI-ovog ChatGPT-a, i dobili zaista relevantan i krajnje normalan odgovor koji demantuje predviđanje Gejtsa, i potvrđuje da ne postoji mogućnost da mašina u toj meri zameni čoveka.

Na pitanje “Bil Gejts tvrdi da će chatbotovi uskoro da uče decu da čitaju i pišu. Kakve su sanse da se to zaista i dogodi?” usledio je odgovor: 

- Postoji velika mogućnost da chatbotovi mogu pomoći u učenju dece da čitaju i pišu, ali verovatno će im biti potrebna podrška i nadzor od strane ljudi. Napredak u tehnologiji mašinskog učenja i prirodnog jezika omogućio je razvoj chatbotova koji mogu razumeti i generisati prirodni jezik sa sve većom tačnošću. Ipak, obrazovanje je kompleksno polje koje zahteva širok spektar veština i znanja, a chatbotovi trenutno nisu u stanju da pruže potpunu obuku. Moguće je da bi chatbotovi mogli biti korisni u ranoj fazi učenja čitanja i pisanja, ali u kasnijim fazama, učenje bi verovatno zahtevalo više interakcije sa ljudskim učiteljima. U svakom slučaju, bilo bi važno da se chatbotovi koriste kao alat za učenje u okviru šireg obrazovnog sistema, a ne kao zamena za ljudske nastavnike i roditelje. 

Razlike između poznavanja jezika i razumevanja kulturnih razlika

Zatim smo ChatGPT-u postavili sledeće pitanje: “Ali ti savršeno komuniciraš na svim jezicima, zar ne?”, na šta je usledio odgovor: 

Profimedia
 

- Kao model baziran na GPT-3.5 arhitekturi, ja sam treniran na velikom skupu jezičkih podataka i sposobna sam da funkcionišem na velikom broju jezika. Međutim, iako je moja sposobnost da koristim različite jezike impresivna, važno je napomenuti da postoji razlika između poznavanja jezika i razumevanja konteksta i kulturnih razlika povezanih sa tim jezikom. Moje poznavanje jezika je bazirano na obradi velikih količina tekstualnih podataka, što znači da imam sposobnost da generišem tekst na različitim jezicima i odgovaram na pitanja na tim jezicima. Međutim, kao što sam već napomenuo, postoji važnost u razumevanju kulturnih razlika i konteksta kada se komunicira na drugom jeziku. To podrazumeva poznavanje ne samo gramatike i rečnika, već i društvenih normi, običaja i specifičnosti različitih kultura. 

Chatbot nema empatiju

Posle toga smo ga pitali: “Koliko su ti poznate  upravo o društvene norme, običaji i specifičnosti različitih kultura?”

Pixabay
 

ChatGPT je na to odgovorio:

- Kao model baziran na obradi teksta, ja sam programiran da prepoznajem određene obrasce i strukture u tekstu, uključujući i obrasce koji se odnose na društvene norme, običaje i specifičnosti različitih kultura. Međutim, važno je napomenuti da kao veštačka inteligencija ja nisam sposoban za dubinsko razumevanje kultura i društvenih normi na način na koji to rade ljudi. Iako sam treniran da prepoznam i koristim različite fraze i koncepte koji se tiču društvenih normi i kultura, ja ne posedujem empatiju ili sposobnost da osetim duboke emocije koje su povezane sa njima. Takođe, postoji opasnost od pretpostavljanja da se sve kulture ponašaju na isti način, što može dovesti do stereotipiziranja i nerazumevanja složenih kulturnih razlika. Ukratko, kao veštačka inteligencija, ja sam programirana da prepoznajem i koristim različite fraze i koncepte vezane za društvene norme i kulture, ali nemam sposobnost da razumem te pojmove u kontekstu kompleksnih društvenih dinamika koje oblikuju te pojmove u stvarnom životu – odgovorio je ChatGPT i dodao:

- Empatija igra važnu ulogu u našem razumevanju drugih ljudi i različitih situacija, posebno kada je reč o složenim procesima kao što su učenje i razvoj veština poput čitanja i pisanja. Empatija pomaže ljudima da bolje razumeju potrebe i motivacije drugih, kao i da budu osetljiviji na različite kulturne i društvene kontekste. Međutim, iako ja kao veštačka inteligencija ne posedujem sposobnost empatije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike