Neobična prevozna sredstva širom sveta

18.11.2020

20:00 >> 20:17

0

Najkreativnija rešenja

Neobična prevozna sredstva širom sveta
Copyright Profimedia

Jedan od izazova čovečanstva oduvek je bio pronaći najprikladniji način da se dođe od tačke A do B. Svaka zemlja je smislila svoje rešenje. Pružamo vam nekoliko nazanimljivijih.

Kada se spomene San Francisko, nemoguće je ne pomisliti na “žičaru”, simbol grada iz nekog prohujalog vremena koja ide gore-dolje po vrtoglavim padinama grada. Ovaj potpuno autentični vid javnog prevoza prema procenama koristi oko 30 odsto građana San Franciska.

Žičara je uvedena 1873. godine, a danas je u funkciji još samo nekoliko linija, koje od 1964. godine imaju status nacionalnog spomenika i upravo njima stiže se do najpoznatijih atrakcija kakve su Fisherman’s Wharf, Ghirardelli Square, Nob Hill i ulica Lombard.

Profimedia

Jeepney je najčešći način javnog prevoza na Filipinima. To je jeftin i vrlo udoban način putovanja po raštrkanim gradovima ili selima. Iznenađujuće je da u njega može stati od 15 do 30 putnika iako izgleda maleno. Posle Drugog svetskog rata, SAD, koje su vojno okupirale teritoriju Filipina, ostavile su svoje džipove iza sebe. Ovi napušteni džipovi pronašli su drugi život, postavši sistem javnog prevoza. Džipovi funkcionišu kao autobusi, a krasi ih jarka boja i druge vrste ukrasa.

Profimedia

Duž jezera Titikaka, na granici sa Bolivijom, indijske zajednice Ajmaras i Uros koriste totora, biljnog “rođaka” trske za izgradnju svojih čamaca. Ovi čamci su pouzdani jer je trska totora vrlo otporna na vodu i vrlo jaka kada je pletena.

Profimedia

Atrakcija za sebe je i voz od bambusa u Kambodži. Danas je “voz od bambusa”, ​​ili norry, prilično popularan vid vožnje među turistima.

Profimedia

Verovali ili ne ovo u Hong Kongu pokretne stepenice su zaista sistem javnog prevoza, koji omogućava ljudima da se prebacuju iz jedne zgrade u drugu. Kako je centar ostrva delimično pokriven planinama, ova neobična prevozna sredstva su vrlo korisna za penjanje niz padine bez trošenja energije.

Profimedia

Duž nekoliko kilometara, tokom reke koja prolazi kroz centar grada, proteže se najpoznatija građevina Vupertala, „lebdeća” železnica, jedinstvena u svetu. To je ujedno i jedina viseća urbana železnička linija na kontinentu. Ova linija se može nazvati punom linijom metroa, jer je potpuno nezavisna i vožnja u ovom neobičnom vagonu traje od 4 do 6 minuta. Železnica koja je proslavila Vupertal je izgrađena 1901. godine, a od 1997. godine njena noseća konstrukcija se postupno obnavlja, u skladu sa istorijskim projektom, a stanice se istovremeno rekonstruišu i modernizuju.

Profimedia

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike