Postoji opravdan razlog zašto ćete ovo ostrvo otkriti tek onoliko koliko vam to dozvoli lokalno stanovništvo

01.03.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Retki ostaci iskonske Grčke

Postoji opravdan razlog zašto ćete ovo ostrvo otkriti tek onoliko koliko vam to dozvoli lokalno stanovništvo
profimedia-0300054775 - Copyright Profimedia

Na najjužnijem delu kontinentalne Evrope smestilo se poluostrvo Mani, poznato po jedinstvenom krajoliku i bogatoj istoriji.

Kamene kućice koje liče na mala utvrđenja i crkve u vizantijskom stilu, zalivi i pećine čine ovu regiju idealnom za one koji žele da dožive iskonsku Grčku.

Ali, stanovnici regije su prilično zatvorena zajednica. Tokom istorije su bili stalno izloženi opasnosti od invazije zbog čega su stvorili intenzivan osećaj za autonomiju tako da ćete ovde iskusiti i videti samo onoliko koliko vam stanovnici dopuste.

Profimedia
 

Kuće ovde uglavnom nemaju prozore nego samo male otvore, stisnute su jedna kraj druge i sežu u visinu. Na taj način odaju utisak snage i superiornosti. Ta arhitektura svedoči o tome da su stanovnici stalno bili spremni na borbu, budući da su uglavnom bili ratnici, odnosno direktni potomci Spartanaca.

Vizantijski dvorci poput Troupaki - Mourtzinou, Tsitsiris i Passave samo su neke od poznatih građevina koje dan danas privlače znatiželjne putnike, a osim njih na ovom mestu ćete pronaći i brojne crkve i manastire koji su uglavnom građeni u nešto skromnijem stilu, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Jedno od najpopularnijih mesta među turistima svakako je selo Vathia, a gradić Kardamyli je jedan od najljepših na samoj obali. Tu su i pećine Diros, prirodno čudo kroz koje protiče podvodna reka koja unutrašnjost pećine boji neobičnim bojama. Baš na ovom mestu pronađena je lobanja homo sapiensa stara 210 hiljada godina i službeno je najstarije nalazište homo sapiensa u Evropi.

Profimedia
 

U Mani je i dan danas prisutna „krvna osveta“. Porodične veze su izuzetno jake te ako član jedne porodice učini nešto nažao članu druge, te familije ostaju u svađi godinama kasnije. U prošlosti su ubistva iz časti bila česta pojava, danas su, na sreću, ipak retkost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike