Bili smo na mestu koje viri iznad oblaka! Pogledajte spektakularne slike sa "krova" centralne Srbije (FOTO)

10.07.2022

07:45

0

Dočekivanje zore na Midžoru izgleda spektakularno, a na padinama Stare planine mogu se videti čak i divlji konji

Bili smo na mestu koje viri iznad oblaka! Pogledajte spektakularne slike sa "krova" centralne Srbije (FOTO)
IMG_20220626_051458 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Foto-reporterka 24sedam Katarina Mihajlović želela je da provede vikend van Beograda i tako se odlučila za put na drugi najviši vrh u Srbiji - Midžor. Visok čak 2.169 metara.

Iz Beograda je krenula u 20 časova, a na polaznu tačku stigla oko 1.15 noću.

- Nalazili smo se osam kilometara od vrha kada smo krenuli oko pola dva ujutru. Do Midžora sam se penjala dva sata i 38 minuta - priča ona.

Katarina je već osvajala vrhove po Srbiji, ali i u regionu. Objašnjava da staza do Midžora ima nekoliko težih uspona, ali da neko ko se bavi fizičkom aktivnošću može lako da ih savlada. U grupi su bili uglavnom mlađi penjači, do pedesetak godina.

Iako je zbog vrućina ovih dana pakleno po svim gradovima Srbije, Katarina kaže da je na Midžor ponela zimsku garderobu i cipele. To joj je pisalo i u uputstvu koje dobijaju svi oni koji krenu na uspon.

24sedam/Katarina Mihajlović
Pogled sa Midžora

- Imala sam potkošulju, a preko nje majicu sa kratkim pa sa dugim rukavima. Pa onda džemper, šuškavac i preko toga jaknu. Debelu trenerku i, naravno, zimsku kapu. Obavezno treba poneti nešto slatko, neko koštunjavo voće, sendviče, najmanje dva litra vode... Neko je nosio i ćebe, prostirke... - priča ona.

Iako je stigla oko četiri ujutru na Midžor, spuštanje nije počelo odmah, već su čekali da svane kako bi videli izlazak sunca. Međutim, svitanje su dočekali tek oko pet. Do pola sedam bili su na  vrhu i uživali, a onda su se još oko dva sata spuštali nazad.

- Gore je izuzetno hladno! Usta su mi bila plava od hladnoće. Ipak, ostali smo svi gore, doručkovali, pričali... I onda se vraćaš istim putem kojim si došao, samo sada po danu - ispričala je ona.

Na vrhu Midžora postoji spomenik na kom je ispisan naziv vrha, a Katarina kaže da na tom mestu imate osećaj kao da ste iznad oblaka.

- Vidiš oblake, a ti si iznad njih. I onda gledaš kako se sunce rađa. Baš poetski... Pomislila sam, što ovi što su snimali "Gospodara prstenova" nisu znali za ovo mesto, pa da naprave Hobitlend. Sve je 100 puta lepše od Novog Zelanda! Ono što tamo ima je milina, naročito ako hoćete da pobegnete iz grada na jedan dan - priča ona.

Na padinama Stare planine susrela se i s divljim konjima, a kaže da se rečima ne može dočarati lepota koju je videla.

- Ne vidi se ni na fotografijama. Kada gledate odozgo, to je spektakularno! - objašnjava ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
Naša fotografkinja osvojila Midžor

Iako bi čovek pomislio da će se nakon tolikog pentranja umoriti, Katarina kaže da se kući vratila puna energije.

- Došla sam sa puta i trunke umora nisam osetila. Sredila sam se, napravila ručak, izvela psa... nikakav umor nisam osećala. Zapravo, osećala sam se odmorno. Ja se umorim kad ostanem u Beogradu da gledam televizor. Neverovatno! - objasnila je ona, i dodala da je sledeći vrh koji želi da osvoji Rtanj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike