Ovo je Top 7 najkul ulica na svetu: Starinske prodavnice i slatki kafići koji čuvaju dušu lokalnog stanovništva

15.03.2024

20:08

0

Autor: K. O.

Od hladnih malih prolaza do glavnih saobraćajnica, ove su ulice vredne šetnje upravo sada – prema globalnom timu stručnjaka

Ovo je Top 7 najkul ulica na svetu: Starinske prodavnice i slatki kafići koji čuvaju dušu lokalnog stanovništva
Italija - Copyright Profimedia

Označavanje glavnih turističkih atrakcija na odmoru u gradovima je sjajna ideja, ali tek kada skrenete u neku živopisnu sporednu ulicu, zaista ćete dobiti uvid u pravi karakter grada. Ulice su srce lokalnog života; one su mesto gde se zajednice okupljaju, gde nova lokalna preduzeća postaju glavna i gde građani iz grada izlaze, druže se i zabavljaju.

Dakle, koje su najkul ulice na svetu vredne šetnje? Za odgovor na ovo pitanje, ljudi iz magazina Time Out obratili su se timu lokalnih stručnih urednika i saradnika, od kojih je svaki napravio predlog za najbolju ulicu u svom gradu. Zatim su suzili izbor da bi napravili konačnu rang listu najboljih avenija, saobraćajnica, uličica i bulevara na planeti.

I tako vam predstavljamo: najzgodnije ulice u najboljim gradovima na svetu.

Na svakoj ulici na ovoj listi nalaze se hrabri, kreativni novi poduhvati u hrani, piću, noćnom životu i kulturi: od barova za slušanje do preuređenih zgrada nasleđa, ove ulice su mesta gde ćete pronaći najuzbudljivije kulturne trendove u gradu.

Spremni za lutanje?

1. Haj strit (High Street), Melburn

Nije tajna da unutrašnjim severom Melburna dominiraju neke prilično epske saobraćajnice (i Smith Street i Gertrude Street su se u prošlosti nalazile na ovoj listi – na prvom i drugom mestu, ništa manje), ali 2024. godine postoji još jedan kandidat koji im je za petama. Uđite u Haj strit, koja se provlači kroz ultra moderna predgrađa Nortkota, Tornberija i Prestona, i lako je dostupna iz CBD-a preko tramvajske linije 86 (puta koja je toliko voljena da je prošle godine osvojila svoj muzički festival).

Profimedia
 

Žudite za autentičnim portugalskim kolačima? Idite u Casa Nata. Hoćeš da pijuckaš lokalno natti vino? Krenite u Northside Vines. Imate želju za kasnonoćnim bugijem? Uđite u Francesca's Bar. To je traka u kojoj se nalaze starinske prodavnice i kul kafići, pored parka kamiona sa hranom i butika nezavisnog bioskopa. Možda je kliše, ali reći ćemo da u Haj Stritu ima ponešto za svakoga.

2. Holivud Roud (Hollywood Road), Hong Kong

Holivud Roud je jedna od najstarijih ulica u Hong Kongu: ova užurbana arterija kroz Centralnu i Šeung Van datira iz 1844. Datira pre čuvenog kvarta za zabavu u LA-u – prema legendi, ulica je verovatno dobila ime po grmlju božikovine koje je nekada stajalo pored nje. Ali upravo sada, tu se pojavljuju sva najslađa nova mesta u gradu.

Profimedia
 

Prošetajte ovom deonicom dugačkom 1 km i videćete sve, od hrama Man Mo do pokretnih stepenica srednjeg nivoa koji je postao poznat u filmu Čungking ekspres iz 90-ih, pored kulturno-istorijskih centara kao što su Tai Kvun i PMK. Holivudski put ima sve - to je riznica antikviteta, kulinarsko žarište, dom najboljih gradskih barova i restorana, i centar umetnosti, sa muralima, instalacijama i galerijama iza svakog ćoška.

3. Ist Elevent (East Eleventh), Ostin

Nijedna druga ulica u Ostinu ne obuhvata duh grada više od ove četvrt milje pločnika istočno od I-35. Iako se ne bori stalno za reflektore kao druge gradske saobraćajnice, East Eleventh stiče svoj omiljeni status među lokalnim stanovništvom. Njen svaki kvadratni inč pokriven je sa neverovatnom hranom, odličnom kafom, istorijskim mestom i pozornicom u dvorištu koja evocira pristup koji Ostinci koriste po meri da bi održali dušu grada živom, piše TimeOut.

Profimedia
 

TOP 7 najboljih ulica na svetu, prema Time Out:

  •     High Street, Melbourne
  •     Hollywood Road, Hong Kong
  •     East Eleventh, Austin
  •     Guatemala Street, Buenos Aires
  •     Commercial Drive, Vancouver
  •     Jalan Petaling, Kuala Lumpur
  •     Rua da Boavista, Lisbon

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike