Dobra vest za sve koji ove godine idu u Grčku, a pogotovo za "paradajz turiste": Od danas će cene u supermarketima ovako izgledati

01.03.2024

19:31

7

Autor: K. O.

Na snagu stupaju četiri Vladine mere

Dobra vest za sve koji ove godine idu u Grčku, a pogotovo za "paradajz turiste": Od danas će cene u supermarketima ovako izgledati
Copyright Profimedia

Poznato je da je Grčka omiljeno letovalište većine Srba. Postoje ponude za svačiji džep, od onih koji žele da letuju u luskuznim hotelima, pa do ljudi koji sebi mogu da priušte skroman smeštaj, a potom namirnice kupuju u supermarketima.

Upravo za ove druge stiže odlična vest. Ako ste među onima koji su već uplatili ili tek planiraju da rentiraju smeštaj na nekoj od popularnih grčkih turističkih lokacija, obradovaće vas vest da cene u njihovim prodavnicama idu nadole.

Očekuje se da će u grčkim supermarketima cene preko 3.000 sredstava za čišćenje i ličnu higijenu biti snižene do 18 odsto, pokazuju podaci Ministarstva za razvoj Grčke, u okviru Vladinih mera za suzbijanje inflacije, javlja dopisnik MIA iz Atine.

Od danas stupaju na snagu četiri Vladine mere čiji je cilj trajno smanjenje cena pojedinih proizvoda.

Prema jednoj od mera, dobavljači su u obavezi da smanje ponudu maloprodajnim preduzećima za 30 odsto, čime se snižavaju i cene na pijacama, a u to su uključeni i proizvodi za čišćenje (deterdženti za veš, deterdženti za pranje sudova, sredstva za čišćenje svih vrsta itd.), kao i sredstva za ličnu higijenu (šamponi i balzami, gelovi za tuširanje, sapuni, paste za zube, pelene za bebe i decu).

Cene proizvoda, prema podacima resornog ministarstva, smanjene su od 12,7 do 18,1 odsto.

Među merama je i uvođenje gornje granice bruto profitne marže kompanija koje uvoze, proizvode i distribuiraju mleko za bebe u Grčkoj, što će rezultirati početnim sniženjem cena od oko 15 odsto.

Profimedia
 

Pored toga, dobavljači svežih proizvoda, odnosno voća, povrća i mesa, dužni su da svoje proizvode prodaju po neto cenama, što će doprineti postepenom snižavanju cena pojedinih proizvoda na pijacama.

Ovo je svakako sjajna vest za sve one koji su rezervisali smeštaj u nekom od mesta ove zemlje, a planiraju da namirnice kupuju u prodavnicama.

Ministarstvo razvoja Grčke ističe da je glavni prioritet grčke vlade zaštita potrošača i pravilno funkcionisanje tržišta, što će dovesti do smanjenja inflacije, pišu vesti.mk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike