Upozorenje za turiste koji planiraju da posete čuvenu italijansku destinaciju ovog proleća i leta

16.02.2024

19:07

1

Autor: K. O.

Novi trošak koji će morati da se uračuna

Upozorenje za turiste koji planiraju da posete čuvenu italijansku destinaciju ovog proleća i leta
Copyright Profimedia

Šetnja užurbanim ulicama Venecije ovog leta će izgledati veoma drugačije, jer je Italija spremna da uvede taksu za turiste i ograničenja za turističke grupe, a počeće za svega nekoliko nedelja.

Prekrasan grad je glavna turistička atrakcija poznata po mreži kanala i gondolama koje plutaju duž vode pored čudne venecijanske gotičke arhitekture.

Ali ako se nadate da ćete posetiti znamenitosti kao što je Palazzo Ducale, pojesti tradicionalno venecijansko jelo bigola u salsi u restoranu pored vode i ponovo napraviti Madonin kultni muzički spot Like A Virgin ovog leta, biće nove prepreke koje treba razmotriti.

Najveća će svakako biti ulaz u Veneciju koji počinje da se naplaćuje za nekoliko nedelja, ali će samo određeni posetioci morati da ga plate.

Reći da je Venecija popularna je veliko potcenjivanje. Procenjuje se da oko 30 miliona turista prođe uskim ulicama grada koji tone svake godine, prema BBC-ju. Međutim, samo oko 3,2 miliona ljudi je prenoćilo 2022. godine, daleko više od procenjenih 50.000 stanovnika koji ovu oblast nazivaju domom.

Prekomerni turizam je ozbiljan problem i da bi se rešilo to pitanje, Gradsko veće Venecije je potvrdilo planove da ograniči broj grupa koje mogu da borave u grad.

Počev od 1. juna, grupe sa vodičem koje putuju u svetsku baštinu Uneska, kao i na podjednako primamljiva ostrva Burano i Torčelo, biće ograničene na najviše 25 ljudi. Ovo je otprilike polovina kapaciteta standardnog turističkog autobusa - koji obično može da primi 50 putnika.

Profimedia
 

Pravilo ima za cilj da smanji pešački saobraćaj u izuzetno popularnim oblastima kao što su Piazza San Marco i Via del Giudecca u Muranu.

Savet se nada da će nova pravila takođe smanjiti zagađenje bukom zabranom upotrebe prenosivih zvučnika. Ako ste ranije bili u obilasku grada, znaćete da su to ključne stavke za vođe obilaska.

Umesto toga, moraće da se oslone na sopstvene glasove ili će morati da koriste radio aparate, prenosive mikrofone i slušalice.

Foto: J.Jovanović
 

Elisabetta Pesce, koja je zadužena za bezbednost u Veneciji, rekla je da je to „važna mera koja ima za cilj poboljšanje upravljanja grupama u istorijskom centru i na ostrvima Murano, Burano i Torcello. Radi se o promovisanju održivog turizma i garantovanju zaštite i bezbednosti grada.

Kolika je taksa u Veneciji i kada počinje sa naplaćivanjem?

Pošto većina posetilaca Venecije putuje tamo samo na jedan dan, zvaničnici saveta su u septembru prošle godine najavili da će naplata jednodnevnog putovanja biti uvedena od proleća 2024.

To je usledilo nakon najave UNESKO-a da razmatra dodavanje Venecije na svoju listu ugroženih, delom zbog štete izazvane velikim brojem turista. Međutim, grad je uspeo da izbegne dodavanje na listu, uprkos rizicima koji proizilaze iz masovnog turizma, poplava i suša.

Profimedia
 

Sada znamo tačne dane kada će biti na snazi test naplate, koliko će biti i ko će morati da ih plati.

Naknada za pristup Veneciji je naknada koja se plaća za ulazak posebno namenjena dnevnim posetiocima nakon godina debata o temi prekomernog turizma.

Od 25. aprila, turisti koji planiraju da navrate za taj dan moraće da plate 5 evra. Stanovnici, putnici na posao, studenti i deca mlađa od 14 godina biće izuzeti, kao i turisti koji borave preko noći, piše Metro.co.uk.

Kada će se testirati takse u Veneciji 2024?

Ako planirate da posetite sledeće datume između 8:30 i 16 časova po lokalnom vremenu, putnicima starijim od 14 godina biće naplaćeno 5 €:

  •     25–30 april
  •     1–5, 11–12, 18–19, 25–26 maj
  •     8–9, 15–16, 22–23, 29–30
  •     6–7. jul, 13–14

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike