Šuma koju su videli dinosaurusi nalazi se nedaleko od svetske metropole: Naučnici potvrdili da je najstarija na svetu

14.01.2024

21:31

0

Autor: K. O.

Trenutno je strogo rezervisana za naučna istraživanja

Šuma koju su videli dinosaurusi nalazi se nedaleko od svetske metropole: Naučnici potvrdili da je najstarija na svetu
Copyright Profimedia

Naučnici su potvrdili postojanje najstarije šume na svetu - a drevno, tajno mesto je samo nekoliko minuta vožnje od gužve i vreve američke Velike jabuke.

Prvi put otkriveni na dnu napuštenog kamenoloma u blizini grada Kaira u planinama Catskill još 2009. godine, stručnjaci su radili na tome da saznaju tačnu starost biljaka i drveća koji rastu u toj oblasti, gde su stene navodno stare 385 miliona godina.

Istraživači sa SUNI Binghamtona i Univerziteta u Kardifu u Velsu, bili su uzbuđeni što su pronašli dokaze o izuzetno ranim biljkama — od kojih bi neke „čak i dinosaurusi videli“, preneo je Bi-Bi-Si.

Šuma, na nešto više od dva sata vožnje od mosta Džordža Vašingtona u Njujorku, nekada se prostirala na površini od oko 250 milja. Rečeno je da su sejači zemlje fokusirali svoje napore na površinu otprilike upola manju od fudbalskog terena.

„Lokacija u Kairu je veoma posebna“, rekao je Kristofer Beri, paleobotaničar sa Univerziteta u Kardifu, za Science 2019.

„Hodate kroz korenje drevnog drveća. Stojeći na površini kamenoloma, možemo u svojoj mašti da rekonstruišemo živu šumu oko nas“, rekao je on.

Profimedia
 

Godinama Beri i njegove kolege ispituju fosile biljaka i drveća u tom području kako bi im pomogli da izgrade svoj slučaj.

Mesto u Njujorku pridružuje se udaljenijim lokacijama kao što su Amazonska prašuma i japanska šuma Jakušima u elitnoj grupi najstarijih.

Lokacija trenutno nije otvorena za javnost, ali je okružena neverovatnim pejzažima.

Oni koji su zainteresovani da posete tačnu lokaciju biće razočarani, barem za sada — kamenolom je u vlasništvu grada Kaira, a trenutno je strogo rezervisan za naučna istraživanja, zbog brige za očuvanje područja.

Profimedia
 

Međutim, ima još mnogo toga da se vidi u ovoj oblasti.

Tu su skijanje na planini Vindham i moderne prodavnice i restorani u gradu Hadson, a udaljeni su samo nekoliko minuta, dok su pešačke staze u parku Catskill odmah na pragu Kaira.

Nalazište u Kairu nije jedino izuzetno staro nalazište u regionu - još jedno šumsko nalazište je ranije otkriveno u obližnjoj Gilboi, koje datira samo tri godine manje od sadašnjeg najstarijeg, piše New York Post.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike