Kao u filmu: Venecija pred doček pod opsadom policije, turisti u čudu tumarali uskim ulicama (FOTO/VIDEO)

03.01.2024

09:08

0

Kada je sat otkucao ponoć, ovu lepoticu na Jadranu je obasjao veličanstveni vatromet koji je trajao 20 minuta

Kao u filmu: Venecija pred doček pod opsadom policije, turisti  u čudu tumarali uskim ulicama (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/J.J.

Neuobičajeno, ali "Plutajući grad" je u novogodišnjoj noći bio pod policijskom blokadom. Novinarka 24sedam je bila na licu mesta, a atmosfera ju je je u najmanju ruku podsećala na akcioni film.

Kako se bližila ponoć u gradu koji je bio pun turista lokalna policija se rasporedila po ulicama, mostovima, na Trgu Svetog Marka i svim ključnim tačkama u gradu.

Sat pred doček 2024. godine nije se moglo proći sa jednog kraja grada na drugi, pogotovu do Trga Svetog Marka jer je policija sve zatvorila. Pretresali su rančeve, oduzimali sve što je bilo u tečnom stanju - vodu, sokove, alkoholna pića, čak i parfeme.

Tokom dana i popodnevnih sati bilo je posve drugačije - turisti su mogli da razgledaju, fotografišu se... Nije bilo nikakvih blokada i bilo je sasvim uobičajeno.

 

Kao u nekom filmu

Karabinjeri su u večernjim satima bili raspoređeni na vodi oko Venecijanske lagune sa rotacijama i vodili su računa o bezbednosti. Većina kafića i restorana je sat pred ponoć bila zatvorena. Oni koji su bili otvoreni, bili su prepuni i iz njih je dopirala muzika. Osim policije, na svakom ćošku je bilo raspoređeno i obezbeđenje koje se prepoznavalo po fluorescentnim prslucima.

I jedni i drugi su preusmeravali kojim ulicama treba da se ide, kako bi se došlo do pristaništa. Međutim, u jednoj ulici su puštali ljude, već u sledećoj ne i tako u krug. Šetnja po ulicama je trajala više od sat vremena, dok su na zgradama postavili zelene strelice koje su bile vodilje, ali i mape kako bi se turisti lakše snašli.

 

Sve je delovalo kao jedan veliki lavirint, ispresecan malim, prigušenim svetlima, slabo osvetljenim uličicama okruženim brojnim kanalima i mostovima.

Tik pre ponoć ljudi su jurcali sporednim uličicama kako bi što pre stigli do mosta da vide veličanstveni vatromet koji je "oživeo" tačno u ponoć.

Kako kaže naša novinarka u jednom trenutku došlo je do stampeda na drvenom mostu kako bi se što pre stiglo do mesta glavnog događaja te večeri. 

Kada je sat otkucao ponoć, ovu lepoticu na Jadranu je obasjao veličanstveni vatromet koji je trajao 20 minuta. Nakon vatrometa kretanje je ponovo bilo omogućeno u svim pravcima (Ostaje nejasno da li je zabrana kretanja uobičajena bezbednosna procedura zbog velikog broja turista u novogodišnjoj noći ili je nešto drugo u pitanju). Mi smo pokušali da saznamo zbog čega je bila policijska blokada. Međutim, ni turistički vodič nije imao odgovor na ovo pitanje.

 

24sedam/J.J.
 

Inače, u Veneciji nije bilo organizovanog dočeka. Spontano su se okupili građani i turisti koji se pred ponoć izlazili iz kafića, restorana, okolnih lavirintskih ulica kako bi videli veličanstveni vatromet. Pevalo se po ulicama. Mogle su se čuti i reči čuvenih pesama L'italiano ( lasciatemi cantare ), "Bella Ciao"...

24sedam/J.J.
 

Neki su nosili venecijanske maske kako bi na nesvakidašnji način ušli u Novu godinu, a pridružili su im se i oduševljeni turisti koji su pohrlili da kupe svoju masku za najluđu noć.

24sedam/J.J.
 

Nova 2024. je dočekana tradicionalno uz odbrojavanje - orilo se dieci, nove, otto, sette, sei, cinque, quattro, tre, due, uno, a okupljeni su mogli 20 minuta da uživaju u spektaklu na nebu.

Čestitke su odjekivale na različim jezicima od  "Happy New Year", "Buon Anno", "Buon anno 2024", "Bonne année", "Srećna Nova godina"...

U satima iz ponoći, mnogo brodova je pristalo u luku kako bi turiste prevezli iz Venecije do Lido di Jesola, a grad je opet disao punim plućima, nepreopterećen.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike