Stanovnici alpskog sela u Italiji stavili veliko ogledalo na brdo da bi tokom zime dobili sunčevu svetlost, pa postali turistička atrakcija

12.12.2023

19:07

0

Autor: K. O.

Zbog svog položaja u dubokim dolinama, okruženo Alpima, selo je bilo lišeno prirodne sunčeve svetlosti oko tri meseca svake godine

Stanovnici alpskog sela u Italiji stavili veliko ogledalo na brdo da bi tokom zime dobili sunčevu svetlost, pa postali turistička atrakcija
Copyright Profimedia

Italijansko selo Viganela, koje se nalazi u živopisnim Alpima u regionu Pijemont, osmislilo je inovativno rešenje da reši nedostatak sunčeve svetlosti tokom zimskih meseci!

Zbog svog položaja u dubokim dolinama, okruženo Alpima, selo je bilo lišeno prirodne sunčeve svetlosti oko tri meseca svake godine. Selo se nalazi u uskom i dubokom dolu, okruženo visokim planinama, pa je tokom zimskih meseci, središte sela je bilo u potpunom hladu jer sunčeva svetlost nije uspevala da dopre do njega zbog obližnjih planina.

Da bi se borili protiv ovoga, 2006. godine seljani su postavili ogromno ogledalo, široko 8 metara i visoko 5 metara, na jednoj od najviših planina u ovoj oblasti. Ova ogledala su postavljena pod specifičnim uglom kako bi reflektovala sunčevu svetlost i preusmerila je na središte sela. To je rezultiralo uklanjanjem sene tokom zimskih meseci i osvetljavanjem središta sela tokom celog dana.

Profimedia
 

Veliko čelično ogledalo, koje se nalazi na otprilike 870 metara iznad sela, je kompjuterski kontrolisano i reflektuje sunčevu svetlost nazad u centar sela, efikasno stvarajući sopstvenu sunčevu svetlost​​​​​​​.

Profimedia
 

Ovo rešenje je privuklo pažnju širom sveta zbog svoje inovativnosti i kreativnosti u rešavanju problema osvetljenja u malim zajednicama sa specifičnim geografskim karakteristikama. Viganela je postala poznata po ovom inovativnom rešenju i privukla brojne posetioce koji žele da vide kako ogledala funkcionišu i kako su promenila svakodnevni život meštana.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike