Samo za avanturiste: Najudaljeniji pab do kog mora da se pešači dva dana i skoro 30 km nudi nezaboravno iskustvo i stalno je krcat (FOTO)

15.02.2024

19:03

0

Autor: K. O.

Svako dobije nezaboravno iskustvo

Samo za avanturiste: Najudaljeniji pab do kog mora da se pešači dva dana i skoro 30 km nudi nezaboravno iskustvo i stalno je krcat (FOTO)
Copyright Profimedia

Ukoliko volite da popijete pivo u nekom lepom izolovanom pabu, do ovog će vam biti potrebno dva dana da stignete.

I ne šalimo se jer vam je do Old Forgea u visoravni potrebno preko 18 milja (29 kilometara) pešačenja preko planina ili otprilike 12 km čamcem, što ga čini najudaljenijim pabom na britanskom kopnu.

Zbog svoje osamljene lokacije na poluostrvu Knoydart na zapadnoj obali Škotske, nema puteva ni za ulazak ni izlazak, tako da posetioci moraju da putuju peške od Kinlock Hourna ili Glenfinnan.

Ova putovanja obično zahteva dva ili tri dana intenzivnog pešačenja, kroz područje poznato kao „grube granice“ zbog svog surovog terena.

Alternativno, možete doći do njega putovanjem brodom od sedam milja, ali poslednji trajekt za Mallaig polazi svakog dana u 18.30, tako da ćete morati da unajmite privatni čarter ako ga propustite.

Profimedia
 

Međutim, za one koji su dovoljno hrabri, Old Forge je vredan truda da stignu tamo. National Geographic ga je upravo nazvao jednim od najjedinstvenijih pabova u zemlji, dok ga je putopisac Guardiana Robin McKelvie nazvao „veselim“ i „famozno gostoljubivim“.

Ljubitelji ozbiljnog pešačenja brdima mogu da svrate na piće i odmore se u jednom od pansiona sa doručkom koji se nalazi u mirnom selu Inverie.

Profimedia
 

Postoji poseban osećaj zajednice među 110 stanovnika sela, koji su kupili Old Forge 2022. godine, rekonstruišući ga kao centar kojim upravlja zajednica, gde meštani održavaju sastanke stanovnika danju i bučne muzičke sesije noću.

Morski plodovi koji se služe u restoranu paba dolaze iz obližnjeg Mallaiga, kafa i pivo se dobijaju iz pržionice i pivare niz put, a pošto poluostrvo nije povezano sa nacionalnom mrežom, struju dobija iz hidroelektrane snage 280 kV koju vodi Poverenje zajednice Knoydart Renevables.

Što se tiče zgrade, Stara kovačnica je izgrađena kao vikendica za stanare na starom imanju 1770-ih, pre nego što su ga trgovci gvožđem koristili kao kovačnicu 1800-ih. Nakon toga se razvio u radnički društveni klub, a zatim u kafanu.

Profimedia
 

Šta kažu posetioci?

Na TripAdvisoru, Old Forge ima ocenu od 4,5 zvezdice.

„Kakvo divno mesto i kakva dostignuća je stvorila zajednica ovde. Hvala ti, Knoydarte, za sva ova divna vremena," napisao je jedan.

„Kakav divan bar, topao, udoban i puno kreativnog sa lokalnim stanovništvom i posetiocima“, rekao je drugi, dodajući: „Osoblje bara je izvanredno. Vredi posetiti Knoydart samo da biste iskusili bar koji je sada u vlasništvu zajednice.’

„Najtoplija dobrodošlica i najbolji pogled na seosku milju u Škotskoj.“

Profimedia
 

Menadžer bara Vil O’Nil kaže: „Old Fordge je vrsta paba u kojem meštani pitaju odakle ste kada uđete na piće. Onda ste tamo cele noći, razgovarajući sa različitim ljudima iz zajednice i posetiocima podjednako.

„Svako ko dođe ima svoje Knoydart iskustvo i nadam se da će se zaljubiti u mesto koje ja zovem domom,“ rekao je, a prenosi Metro.co.uk.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike