Polako dolazi na tron, ova prelepa destinacija postala je druga najposećenija u Evropi

22.11.2023

20:08

1

Autor: K. B.

U 2023. godini, turizam u Evropi je procvetao, pa se broj posetilaca konačno vraća na nivo pre pandemije

Polako dolazi na tron, ova prelepa destinacija postala je druga najposećenija u Evropi
Tan2022-3-11_1775252_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Sve destinacije svedoče o porastu međunarodnih turista, pri čemu je primetna promena u preferencijama putnika. Trenutno su popularne manje poznate destinacije, a ključno je iskustvo koje turisti mogu doživeti tokom odmora.

Ova promena se odražava i u promeni rangiranja najposećenijih destinacija. Francuska, inače druga najposećenija zemlja u Evropi, gubi to mesto u korist Turske. Turska je zabeležila iznenađujući porast od 73 odsto u broju turista u poređenju s 2019. godinom, postavši potencijalno druga najtraženija destinacija u Evropi, prestigavši Francusku.

Profimedia
 

Iako je ukupan broj poseta Evropi smanjen za 3 odsto u odnosu na 2019. godinu, Turska se ističe vrtoglavim rastom, premašujući dve najveće evropske destinacije, Francusku i Španiju, koje su zabeležile rast od 33 odsto, odnosno 31 odsto.

Ovaj rezultat delimično je očekivan s obzirom na izuzetne prirodne lepote Turske obale, kristalno čistu vodu i luksuzna odmarališta koja pružaju pristupačniju alternativu italijanskoj rivijeri ili francuskoj Azurnoj obali. Istanbul privlači posetioce svojom živahnom atmosferom i spektakularnom islamskom arhitekturom, dok je Efes na zapadnoj obali poznat po drevnim kolosalnim spomenicima. U srcu zemlje, Kapadokija nudi nezaboravan pejzaž koji se može videti iz balona, uz mogućnost boravka u hotelu uklesanom u stene.

Pixabay
 

Takođe je zanimljivo napomenuti da je Hrvatska rangirana kao deseto najveće tržište u regionu, sa očekivanim porastom od čak 51 odsto u 2024. u poređenju s rekordnom 2019. godinom, prema izveštaju Euronewsa.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike