Otkrijte nepoznato: Deset fascinantnih činjenica o Francuskoj

13.09.2023

19:02

0

Autor: K. B.

Ove činjenice pružaju uvid u bogatu i raznovrsnu kulturu Francuske, čineći je još privlačnijom destinacijom za istraživanje

Otkrijte nepoznato: Deset fascinantnih činjenica o Francuskoj
eiffel-tower-g8da274376_1920 - Copyright Pixabay

Francuska, kao najveća država u Evropi i jedna od najomiljenijih turističkih destinacija na svetu, krije mnoge zanimljive činjenice koje možda nisu široko poznate. Evo deset zabavnih činjenica koje će vas još više inspirisati da je posetite:

1. Francuska je najposećenija zemlja na svetu. Milioni turista dolaze svake godine kako bi uživali u njenim bogatstvima.

2. Iako se može činiti ogromnom, Francuska je zapravo manja od savezne države Teksas u Sjedinjenim Američkim Državama.

3. Muzej Luvr u Parizu je najveći muzej umetnosti na svetu. Da biste pregledali svako umetničko delo samo 30 sekundi, trebalo bi vam otprilike 100 dana da obiđete ceo muzej.

 

 

4. Francuzi svake godine pojedu neverovatnih 25.000 tona puževa.

5. Francuska proizvodi više od 1.500 različitih vrsta sira.

6. Francuska je donela zakon 2016. godine koji zabranjuje supermarketima bacanje hrane kojoj ističe rok trajanja. Umesto toga, hrana mora biti donirana humanitarnim organizacijama ili bankama hrane, što je korak u borbi protiv gladi i sprečavanju bespotrebnog bacanja hrane.

 

 

7. Jedan od francuskih kraljeva proveo je na tronu svega oko 20 minuta, što je jedna od najkraćih vladavina monarha u istoriji.

8. Kamuflažu su izmislili Francuzi tokom Prvog svetskog rata 1915. godine, angažujući umetnike da oboje svoja vozila i oružje kako bi se bolje uklopili u okruženje.

 

 

9. Francuzi veruju da postavljanje bageta (ili bilo kojeg drugog hleba) naopako na sto donosi lošu sreću, a ovaj običaj datira iz srednjeg veka.

10. Francuzi godišnje popiju više od 11 miliona čaša vina, čime se nalaze na drugom mestu u svetu po potrošnji vina, odmah iza Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike