Otkrijte tajnu "skiplagginga": Ovaj trik za jeftinije putovanje avionom kompanije ne podnose

10.06.2023

20:12

0

Autor: K. B.

Skiplagging, poznat i kao "preskakanje letova", postao je popularan način putovanja, ali je istovremeno i izvor kontroverzi

Otkrijte tajnu "skiplagginga": Ovaj trik za jeftinije putovanje avionom kompanije ne podnose
Zbog prekomerne težine nije mogao u avion - Copyright Freepik

Ova praksa funkcioniše samo ako putnici ne čekiraju svoj prtljag, jer čekirane torbe završavaju na konačnom odredištu, a ne u gradu presedanja. Procvat putovanja nakon pandemije motivisao je ljude da istraže jeftinije načine za odlazak na daleke destinacije, ali to nije uvek jednostavno ili ekonomično.

Društvene mreže su prepune novih trikova za putovanja, od osiguravanja celog reda sedišta u avionu do dobijanja dodatnog prostora za noge na skučenim letovima. Međutim, nijedan trik nije dobio toliko pažnje i istovremeno izazvao negodovanje avio-kompanija kao "skiplagging" ili "preskakanje".

Freepik
 

Suština "skiplagginga" je rezervisanje jeftinijeg leta sa presedanjem, ali bez planiranja putovanja do krajnje destinacije. Umesto toga, putnikova destinacija za presedanje postaje konačna tačka putovanja. Razlog za popularnost ove kontroverzne taktike je jednostavan - rezervisanje leta sa presedanjem često je jeftinije od direktne linije.

Na primer, let od Njujorka do Orlanda može koštati 250 dolara bez presedanja, dok sličan let od Njujorka do Dalasa sa presedanjem u Orlandu može biti samo 130 dolara. Ako putnik želi da otputuje za Orlando koristeći "skiplagging" strategiju, jednostavno bi izašao iz aviona u Orlandu, umesto da nastavi let do Dallasa.

Postoji čak i specijalizovana putnička usluga posvećena ovoj praksi, poput Skiplagged.com, koja informiše putnike o "skrivenim gradovima" i pronalazi rupe u cenama avionskih karata kako bi im pomogla da uštede novac.

Ova platforma omogućava putnicima da pretražuju rute sa "skrivenim gradovima", a ako su dostupne, prikazuju se u rezultatima pretrage sa precrtanim poslednjim segmentom putovanja. Ipak, avio-kompanije nisu oduševljene ovom strategijom troškovne optimizacije.

United Airlines je 2014. godine udružio snage sa putničkom platformom Orbitz da bi tužio izvršnog direktora kompanije Skiplagged, Aktarera Zamana. Avio-kompanija je tvrdila da je ova praksa izdavanja "nepoštena" i "strogo zabranjena", navodeći da im je nanela štetu od 75.000 dolara gubitka prihoda. Međutim, sudski slučaj je odbačen jer je podnesen u Ilinoisu, gdje sud nije imao nadležnost, budući da je Zaman radio i boravio u New Yorku. Zaman je tvrdio da je ova praksa "potpuno legalna".

Nakon toga, American Airlines je u januaru 2021. godine uputio dopis turističkim agentima upozoravajući ih na ovu praksu. Avio-kompanija je navodno najavila da će početi pratiti preskakanje letova.

Iako preskakanje letova može izgledati kao isplativ način putovanja, dolazi sa određenim rizicima zbog sve većeg negodovanja avio-kompanija u poslednjim godinama. Avio-kompanije su frustrirane ovom praksom jer utiče na njihove prihode i narušava njihovu kontrolu nad putničkim itinererima. Stoga, putnici trebaju biti svesni mogućih posledica i ograničenja prilikom korištenja ove strategije uštede troškova prilikom putovanja avionom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike