Umesto klasičnog, široki trup aviona: Da li avion "JetZero" menja budućnost letenja? (FOTO)

22.05.2023

11:57

0

Autor: Z.A.S.

Reč je o novom tipu aviona američkog startapa iz Kalifornije

Umesto klasičnog, široki trup aviona: Da li avion "JetZero" menja budućnost letenja? (FOTO)
Unutrašnjost "JetZero" aviona - Copyright Profimedia

Budućnost letenja bi uskoro mogla da bude promenjena i to modelom koji podrazumeva široki trup aviona koji se stapa sa njegovim krilima.

U pitanju je novi tip aviona američke startap kompanije "JetZero" iz Kalifornije, koji se testira u komercijalne putničke svrhe, za prevoz tereta, ali i vojne potrebe.

Profimedia
 

Poseban oblik

Poseban oblik aviona ne samo da bi omogućio dodatan prostor za putnike i količinu tereta koje se može prevesti na jednom letu, već bi i novi model trebalo da smanji potrošnju goriva za 50 posto, piše "Avaz".

Pljosnati trup letelice "JetZero", koji je razvijen u saradnji sa američkom svemirskom agencijom "NASA"-om, glatko prelazi u par širokih krila i bez jasne linije razdvajanja između ta dva dela kao što je slučaj kod većine današnjih aviona cevastog oblika.

Profimedia
 

Otpor i težina

Ovaj dizajn je aerodinamički stabilan, pa letelici "JetZero" nije potrebno krilo na repu. Povrh svega, široki trup aviona može da pridonese većem uzgonu od tipičnog aviona. Ove promene doprinose smanjenju otpora i težine same letelice, a samim time iziskuje manje motore i donosi značajne novčane uštede za sve uključene.

Profimedia
 

Proizvođači aviona "Airbus" i "Boeing" izradili su svoje prototipove aviona kod kojih se trup letelice stapa sa krilima, ali niko još uvek nije stavio taj tip aviona u redovnu upotrebu. "JetZero" snažno veruje da će njihovi avioni biti u službenoj upotrebi najkasnije do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike