Ovaj evropski grad proglašen je za najisplativiju destinaciju na svetu

05.06.2023

15:24

0

Autor: K. B.

Idealno mesto za sjajan mini-odmor ili produženi vikend

Ovaj evropski grad proglašen je za najisplativiju destinaciju na svetu
Copyright Pixabay

Već 16 godina zaredom britanski "The Post Office" pravi lestvicu evropskih gradova koji pružaju najbolju vrednost za uloženi novac, a ove godine portugalska prestonica Lisabon zauzima prvo mesto. "Post Office" tim izračunava prosečnu cenu vikend-boravka u gradu sa dva noćenja u trozvezdičnom hotelu, dodajući tome cenu turističkih atrakcija, razgledanje autobusom, javni prevoz i hranu i piće.

 

 

Lisabon, koji je prošle godine proglašen najsrećnijom destinacijom na svetu, ovog leta predstavlja idealno mesto za sjajan mini-odmor ili produženi vikend, bez potrebe za velikim troškovima.

Na vrhu liste najpovoljnijih gradskih odmora u Evropi, Lisabon privlači turiste svojim svetski poznatim noćnim životom, predivnim plažama i ukusnom hranom. Cene u portugalskoj prestonici su relativno stabilne, a porasle su samo za dva odsto u odnosu na prošlo leto, što znači da turisti mogu uživati u iskustvu bez velikog opterećenja budžeta.

 

 

Prosečna cena dvodnevnog boravka u trozvezdičnom hotelu iznosi oko 140 evra, što je samo pet odsto više u poređenju sa 2022. godinom. U poređenju sa rastom cena od preko 20 odsto u drugim evropskim gradovima, Lisabon se izdvaja kao pristupačna opcija. U stvari, cene u Lisabonu su čak niže za trećinu u odnosu na najskuplje evropske gradove poput Venecije i Amsterdama.

 

 

Lisabon je atraktivna destinacija iz mnogo razloga. Grad je smešten na pitoresknom i raznolikom terenu duž zapadne obale Portugala. Smatra se jednim od najstarijih gradova na svetu, a prema legendi, osnovao ga je Odisej na svom povratku iz Trojanskog rata.

 

 

Dok Amsterdam zauzima titulu najskupljeg grada u Evropi sa vikend troškovima od 835 evra, Lisabon se ističe kao najisplativija opcija. Ostali gradovi na listi najisplativijih evropskih destinacija za 2023. godinu uključuju Viljnus, Krakov, Atinu, Rigu, Porto, Zagreb, Budimpeštu, Varšavu i Lil.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike