Roksanda Ilinčić na Londonskoj nedelji mode oživela stare srpske manastire i dobila ovacije

18.09.2023

10:59

0

Vešto uklopivši proizirne tkanine i elemente inspirisane monaškim odorama, Roksanda je s ponosom istakla da je naše gore list

Roksanda Ilinčić na Londonskoj nedelji mode oživela stare srpske manastire i dobila ovacije
Roksanda Ilinčić - Copyright Profimedia

Poznata kreatorka poreklom iz Srbije Roksanda Ilinčić i ove godine privukla je pažnju modne javnosti svojom revijom za proleće/leto 2024. u okviru Londonske nedelje mode. Za mesto održavanja revije izabrala je otvoreni deo Barbikan centra kojem su odzvanjale melodije Pučinijevih arija u izvođenju soprana Izabel Piters.

"Mislila sam da bi bilo magično imati ljudski zvuk usred sveg ovog betona“, rekla je dizajnerka Roksanda Ilinčić, koja ističe da joj je Barbikan jedna od omiljenih zgrada u Londonu.

 

 

Ono što je odmah upalo u oči jeste inspiracija za ovu reviju koju je dizajnerka pronašla u starim srpskim manastirima i monaškim odeždama. To je odmah bilo jasno kad su se pojavili modeli s neobičnim strogim kapama koje podsećaju na kamilavke pravoslavnih sveštenika s kojih se spušta tkanina poput apostolnika, vrste pokrivne marame za glavu koje nose monahinje. Strogost linije su prekinule satenske cipele s perjem koje se vijorilo oko gležnjeva te godnji deo od providnog crnog tila koji je otkrivao bradavice manekenki.

 

 

"Manastiri u okolini rodnog mesta moje mame su čuveni po lepoti“, rekla je dizajnerka posle šoua. „Krštena sam u jednom od njih. To je nasleđe koje mi je pred očima godinama, ali nisam mogla da ga vidim.”

 

 

Manastiri Gračanica, Studenica i Kalenić imaju kule sa minijaturnim kupolama - svaka sa zamršenim šarama od ružičaste cigle, i živopisnim freskama iznutra.

"Moji modeli su poznati po svojoj bujnosti, tako da mi je bilo zanimljivo da obradim religioznu odeću, koja nosi toliko simbolike i emocija, ali u minimalističkom stilu“, rekla je dizajnerka.

U vezi s modelima s providnjim gornjim delom autorka je izjavila: "Potpuno je na ženi da li želi da otkrije svoje telo ili da se sakrije. To niko drugi ne treba da diktira. Bilo koji način oblačenja može biti elegantan, uzvišen, ali zahteva puno poštovanje“, kazala je ona.

 

 

Za više od decenije od lansiranja svoje etikete, Roksanda je razvila nepogrešivu estetiku dizajna usredsređenu na ženu. Roksandini modeli prepoznatljivi su po svojim skulpturalnim oblicima, modernim, prepoznatljivim krojevima, inovativnoj upotrebi tkanina, kao i nepogrešivoj pažnji usmerenoj na detalje. Sofisticirane i ženstvene, ali razigrane i bez napora, njene kultne kolekcije odmah su prihvaćene kod sve veće populacije žena, ali i poznatih, koje uživaju u njima zbog savremenog uticaja i magnetne privlačnosti.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike