Sve kasnije i sve ređe: Trendovi razvoda i kasnijeg stupanja u brak u Srbiji

26.07.2023

21:14

0

Autor: K. B.

Prema najnovijim statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku, trendovi brakova u Srbiji pokazuju da se ljudi sve kasnije odlučuju za stupanje u brak i da su razvodi sve učestaliji

Sve kasnije i sve ređe: Trendovi razvoda i kasnijeg stupanja u brak u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prosečna starost mladoženje je sada 34 godine, dok je za nevestu ta brojka 31 godina. Pre 18 godina, osobe koje su stupale u brak bile su u proseku tri godine mlađe. Ovo ukazuje na značajnu promenu u društvenim preferencijama kada je u pitanju brak i osnivanje porodice.

Jedan od najčešćih razloga za razvod u Srbiji je prevara. Porodični terapeuti naglašavaju da se često susreću sa situacijama u kojima nedostatak komunikacije i poverenja dovode do gubitka bliskosti među partnerima. Prema istraživanjima, žene često ističu da njihovi partneri ne slušaju, dok muškarci iznose pritužbe na nedostatak poštovanja od strane žena. Osim preljube, još neki od čestih razloga za razvod uključuju nerealna očekivanja, preterano mešanje roditelja u bračne odnose, nasilje u porodici i zavisnosti.

Profimedia
 

Promene u društvu, ekonomska kriza i promenjeni sistem vrednosti među mladima doprinose ovim izazovima u brakovima. Mnogi se odlučuju za odgađanje braka i roditeljstva kako bi se posvetili karijeri i ličnom razvoju. Međutim, to takođe dovodi do sve većeg broja rastavljenih brakova.

Takođe, primećeno je da žene sve kasnije postaju majke, a prosek godina u kojima žene dobijaju prvo dete se pomerio u četvrtu deceniju života. Ova pojava, poznata kao "bela kuga", odražava se na celokupno društvo i predstavlja izazov za budućnost populacije.

Roditeljstvo, koje može biti i prekretnica u braku, takođe donosi nove izazove i zahteve za zrelost i odricanje. Stručnjaci naglašavaju da dete ne bi trebalo da služi kao jedini razlog za očuvanje braka, već da je pre svega potrebna obostrana ljubav, poštovanje i posvećenost.

Srbija nije izuzetak kada je reč o ovim trendovima, jer se slični fenomeni primećuju i u drugim delovima sveta. Ključ za rešavanje ovih izazova leži u razumevanju, podršci i komunikaciji između partnera, te u negovanju ljubavi i poverenja koje će očuvati temelje zdravog i srećnog braka.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike