Vlada bela kuga, a sve više parova mora na VTO: Muškarci i žene podjednako neplodni, pet okidača su ključni

23.08.2022

18:00

0

RFZO je saopštio da je od početka godine 5.250 parova poslato na VTO

Vlada bela kuga, a sve više parova mora na VTO: Muškarci i žene podjednako neplodni,  pet okidača su ključni
ilustracija - Copyright Profimedia

U odnosu na prošlu godinu čak 800 parova više upućeno je na postupak vantelesne oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Fond je saopštio da je od početka godine 5.250 parova poslato na VTO.

RFZO ističe da je, od trenutka kada je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina života za postupak vantelesne oplodnje do danas, na vantelesnu oplodnju upućeno oko 90 žena koje imaju više od 43 godine.

Povećanje broja parova koji imaju potrebu za VTO urolog Aleksandar Milošević tumači načinom života koji mladi danas žive.

- Stres i loša ishrana dovode do smanjenja reprodukcije spermatozoida i jajnih ćelija. Tu su i preterano zagađenje, preterano korišćenje kompjutera i mobilnih telefona - objašnjava Milošević.

Urolog dodaje da se ranije mislilo da su problemi neplodnosti prisutniji kod žena, ali da je sada taj odnos izjednačen.

- U SAD postoje ispitivanja prema kojima 17 do 20 odsto bračnih parova ima bračni sterilitet. Kod nas ne postoje takva ispitivanja ali je ta situacija, verovatno, još lošija - objašnjava on.

Milošević kaže da je najbolji period za rađanje kod žena između 20 i 25 godina, a da se posle toga smanjuje mogućnost oplodnje.

- Svaki mladi muškarac i žena treba da krenu da stvaraju decu u tim godinama. Ako pola godine ne dolazi do trudnoće, onda obavezno treba da se jave lekaru - preporučio je ovaj urolog. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike