Dovoljno je samo pet minuta: Trik koji spašava svaki brak od pucanja

10.06.2023

13:11

0

Autor: K. O.

Često se ljubav nije ugasila, već smo počeli partnera da uzimamo zdravo za gotovo

Dovoljno je samo pet minuta: Trik koji spašava svaki brak od pucanja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve je lepo i bajkovito na samom početku veze. Tada uživamo u ljubavi, romantici, stalnim izlivima nežnosti, a onda kako vreme prolazi, to sve postaje ređe i ređe, dok maltene u potpunosti ne nestane zbog svakodnevnih obaveza i rutine. 

I ne nije se ljubav ugasila, već nas je samleo svakodnevni život, a partner je postao nešto što nam se podrazumeva.

Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuvara, dadilje, sekretarice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

I onda se dešava da naše svakodnevne frustracije počinjemo da iskaljujemo na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo nijednu lepu reč. Jer on je tu i podrazumeva se.

Bračni savetnici ističu kako je ova, dobro poznata priča, zapravo jedan od glavnih uzroka razvoda. I zato ne bi bilo loše da osvestimo svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

Revolucionarno pravilo od pet minuta

Žena koja se nagledala i naslušala parova koji su zapali u bračnu krizu, skovala je revolucionarno pravilo od pet minuta. Poznata američka bračna psihološkinja Belinda Vilijams ima jednostavan trik za koji brojni parovi ističu kako im je spasio brak.

Radi se o praktikovanju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvesno. Oni su na kraju spontani, mali trenuci sreće koji dugoročno mogu da promene ceo odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Profimedia
 

Pre nego što su u život stigla deca i obaveze oko njih, mogli ste satima da ležite i gledate serije. Ili da se vozite biciklom i držite za ruke, slušate muziku, uživate u hrani... Sve to je pozitivno uticalo na ljubav, brak i intimne trenutke.

Belinda ističe da ne moramo da praktikujemo tako velike trenutke da bismo dobili skoro isto efekt. Svaki dan barem jedan mikrotrenutak posvetite partneru – ali samo njemu, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, držite se za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se direktno u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše.

Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još uvek tu, samo je na trenutak zaspala - objašnjava Vilijams.

Pexels
 

I nemojte da zaboravljate da pitate partnera kako je bilo na poslu, šta ga je usrećilo, a šta rastužilo.

Važno je da tražite onoliko koliko i vi sami dajete jer je obostranost jedna od fundamentalnih vrednosti svakog odnosa, prenosi Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike