Ljubav koja ne poznaje vreme: Par otkriva tajnu srećnog braka posle 80 godina zabavljanja

20.05.2023

13:38

0

Autor: K. B.

U svetu koji brzo prolazi i veze koje se često lome, postoji jedna posebna priča o ljubavi koja je odolela vremenu i ostala zauvek uklesana u srcima

Ljubav koja ne poznaje vreme: Par otkriva tajnu srećnog braka posle 80 godina zabavljanja
Copyright Freepik

Venčani 14. januara 1930. godine, Mičel i Meti Atkins iz Zapadne Filadelfije proslavili su neverovatno retku 80-u godina braka 2010. sa porodicom i prijateljima. U to vreme, gospodin i gospođa Atkins su se pridružili veoma maloj, ali izvanrednoj grupi parova koji su imali istu čast. Naime, od januara 2022. Ginisova knjiga rekorda pripisuje najduži postojeći brak u Sjedinjenim Američkim Državama Judžinu i Dolores Glad, koji su se venčali 25. maja 1940. Najduži zabeležen brak, prema Ginisu, bio je Herbertov brak. i Zelmira Fišer, koja je trajala 86 godina, 290 dana pre Herbertove smrti 2011.

Od njih možemo mnogo da naučimo, prošli su kroz razne situacije da bi još zajedno i u slozi dočekali starost.

Pexels
 

1. Ne poričite moć hemije

Moć privlačnosti je hemija. To pokreće vezu i, rekao je Mičel, može trajati ceo život. Romantična ljubav tema je brojnih umetničkih dela, ali on smatra da je najvažnija zapravo hemija između dvoje ljubavnika.

Reč je o endorfinima, ili hormonima „dobrog osećaja“, koji su odgovorni za prvi nalet uzbuđenja i zadovoljstva. To se obično dešava u prvoj fazi veze, kada je sve romantično i oboje osećaju jaku vezu. Kada se veza uspostavi, oslobađa se oksitocin, hormon koji deluje kao neurotransmiter, poznat kao 'hormon maženja', koji pomaže da se formira veza i poveća nivo privrženosti jedno drugom.

Nastao od grčke fraze 'brzi porođaj', oksitocin je poznat i po svom dejstvu u oblasti majčinstva: stimuliše proizvodnju majčinog mleka, podstiče kontrakciju materice tokom porođaja i jača osećaj povezanosti sa detetom.

Oksitocin, koji proizvodi svi, takođe podstiče stvaranje osećaja sigurnosti i zadovoljstva. Ona je odgovorna za naša osećanja smirenosti i povezanosti sa našim ljubavnikom i ključna je za povezivanje. Zanimljivo je da je oksitocin jedinstven po tome što podstiče bolja osećanja koja zauzvrat oslobađaju oksitocin. Ljubavni hormoni se koriste za osećaj mira i unutrašnje sreće.

Istraživanja su takođe pokazala da stres smanjuje proizvodnju oksitocina i ugrožava vezu koju smo stvorili. Sve ovo smanjuje osećaj empatije, poverenja i velikodušnosti. Ako nekoga volimo, dovoljno je da ga vidimo i ovo ponovo oslobađa oksitocin. Kada osoba uzvrati, taj krug se zatvara, a veza postaje jača i ima veće šanse da potraje.

2. Cenite jedni druge svaki dan

Dugogodišnji parovi instinktivno znaju da je za kvalitetnu vezu važno da se cenimo svaki dan. Odvojite vreme za sebe, da s vremena na vreme provedete neko vreme zajedno, što će uticati na vezu. Pokažite zahvalnost svom partneru i recite mu šta cenite kod njega, jer to čini da se i vi i on osećate voljeno. Odvojite vreme da razmislite o ljubavnoj izjavi koja će mu dati do znanja da je zaista jedinstven.

Pixabay
 

3. Zatražite pomoć kada vam je potrebna

Romantična ljubav se smanjuje i raste, ali naše poznavanje hemije i osećanja povezanosti mogu pomoći da veza bude stabilnija. Ovo će usmeriti vezu ka fazi kvaliteta. Održavanje romantike u vezi nije uvek lako, svi smo pod stresom na dnevnoj bazi. Treba naučiti veštine komunikacije, razviti alate za rešavanje sukoba, stvoriti intimnost i strast i još mnogo toga.

Savet: Ako vas neko drugi privlači, shvatite to kao poziv za buđenje. A ako ste upravo krenuli na fantastično putovanje koje zovemo brak, razmislite o predbračnoj terapiji. Venčanje je bez sumnje uzbudljivo, ali je i vreme zrelo za sukob. Kao svadbeni poklon sebi, potražite pomoć od terapeuta specijalizovanog za predbračnu terapiju koji vam može pomoći u složenim pitanjima vezanim za odnose kao što su životna očekivanja, lična pitanja i navike, religija i vrednosti, seksualnost, finansije i još mnogo toga.

Konačno, bilo da ste u braku mesec, godinu ili deceniju, setite se možda najslikovitijih reči koje je Meti izgovorila na kraju njihove godišnjice:

- Volite, volite, volite se. Prelepo je – lepo je biti star i biti zaljubljen u našim godinama – piše Yourtango.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike