Koliko često je dovoljno: Loše očišćen roštilj ima više bakterija i mikroba od većine toaleta

20.06.2024

12:31

0

Autor: V. I.

Zašto je redovno čišćenje važno za zdravlje i ukus hrane

Koliko često je dovoljno: Loše očišćen roštilj ima više bakterija i mikroba od većine toaleta
Roštilj - Copyright Pixabay/ Hai Nguyen Tien

Roštiljanje je omiljena letnja aktivnost mnogih ljudi i retko ko može da odoli mesu, povrću, voću, pa čak i jajima u ljusci sa žara. Ali, kad se stomaci napune a gosti raziđu, ostane mnogima mrzak posao - čišćenje roštilja. Prema jednoj studiji, prosečan roštilj sadrži 1,7 miliona bakterija po kvadratnom centimetru, što je više nego dovoljan razlog da ga temeljno očistite pre nego što ga ponovo upotrebite!

Značaj redovnog čišćenja roštilja

Sezona roštiljanja je već u punom jeku, i ako ste kao većina ljubitelja roštilja, verovatno već imate razne odreske i kobasice spremne da ih bacite na roštilj. Međutim, postoji jedna stavka na kontrolnoj listi koja je manje prijatna – čišćenje. Nakon što je roštilj proveo nekoliko meseci na hladnom i vlažnom, više je nego verovatno da izgleda prljavo i istrošeno.

Kuvanje na prljavom roštilju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Studija iz 2013. godine pokazuje da prosečan roštilj sadrži više bakterija i mikroba nego većina toaleta. Ostaci hrane lako se lepe za grube površine rešetki i unutrašnjost poklopca, što može dovesti do kontaminacije hrane koju pripremate.

Pexels
 

 

Opasnosti prljavog roštilja

Osim bakterija, u roštilju na drveni ugalj mogu se nalaziti spoljašnji zagađivači, poput insekata i glodara, posebno ako roštilj nije pravilno skladišten tokom zime. Rizik od bakterija i buđi može imati veliki uticaj na hranu koju pripremate, što može prouzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

Utiče na ukus

Nakupljena prljavština i ostaci hrane ne samo da predstavljaju zdravstveni rizik, već i utiču na ukus hrane. Ugljenik se nakuplja na gvožđu, stvarajući barijeru koja neravnomerno raspoređuje toplotu iz plamena. Ovo otežava postizanje savršenih tragova pečenja i idealne unutrašnje temperature odreska.

Koliko često treba čistiti roštilj

Kratak odgovor je da zavisi od intenziteta korišćenja i frekvencije upotrebe roštilja. Generalno, rešetke za roštilj treba obrisati nakon svake upotrebe. Dubinsko čišćenje treba obaviti najmanje jednom godišnje, ali idealno bi bilo čišćenje na početku i kraju svake sezone pečenja. Ako planirate da koristite roštilj nekoliko puta nedeljno, ponovite proces čišćenja što je češće moguće.

Profimedia
 

 

Saveti za čišćenje

Nakon svake upotrebe: Očistite rešetke odmah nakon upotrebe dok su još tople. Koristite četku za roštilj i vodu sa sapunom da uklonite ostatke hrane, a postoji i odličan trik sa crnim lukom.

Sezonsko čišćenje: Na početku i kraju sezone temeljno očistite roštilj. Uklonite rešetke, operite ih sapunom i vodom, a zatim osušite. Očistite unutrašnjost poklopca i dno roštilja.

Provera oštećenja: Prilikom čišćenja proverite da li postoje oštećenja na rešetkama i drugim delovima roštilja. Zamenite oštećene delove ako je potrebno.

Redovno čišćenje roštilja na drveni ugalj ne samo da doprinosi boljem ukusu hrane, već i smanjuje rizik od bakterijskih infekcija. Pridržavanjem ovih saveta, osiguraćete da vaš roštilj bude uvek spreman za upotrebu i da vaša hrana bude ukusna i bezbedna za konzumaciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike