Ako vaš dom miriše čudno, proverite ovih osam problematičnih oblasti

04.06.2024

10:59

0

Autor: K. O.

Dođite do izvora smrada i bićete na putu da uživate u domu koji miriše sveže kao letnji povetarac

Ako vaš dom miriše čudno, proverite ovih osam problematičnih oblasti
Copyright Freepik

Znate onaj potpuno svež, citrusni miris koji vas dočeka kada uđete u predvorje nekog luksuznog hotela? Da li ste ikada poželeli da vaš životni prostor tako miriše?

Možda maštate o tome da vaš dom ima prepoznatljiv miris koji će ga činiti kao čisto, sigurno utočište. Ali život ponekad može stati na put.

Bilo da se radi o smrdljivoj mašini za pranje sudova, misterioznim mirisima odvoda iz tuša, kućnim ljubimcima, deci ili čak neželjenoj vlazi, mnoge nuspojave svakodnevnog života mogu ispuniti vaš dom nimalo prijatnim mirisom – uprkos tome što održavate izgled čistog sa proizvodima kao što je tečnost za sudove ili sredstvo za čišćenje pločica i maltera.

Ako ne možete da shvatite odakle dolazi taj užasan miris, proverite ove verovatne uzroke. Možda ćete naći krivca tamo gde ga najmanje očekujete.

Kanta za smeće

Ovo izgleda očigledno - đubre smrdi, na kraju krajeva. Male prosute mrvice i prljavština se vremenom mogu nakupiti i formirati loše mirise u vašoj kuhinjskoj kanti za smeće čak i ako je redovno praznite. Za brzo rešenje, koristite neki sprej za kante koji zapravo eliminiše, a ne prikriva neprijatne mirise. Pruža nalet svežine za brzo čišćenje vazduha u vašoj kuhinji.

Da biste pravilno očistili kantu, poprskajte je razblaženim izbeljivačem i ostavite da odstoji nekoliko sati, kaže Abe Navas, generalni direktor službe za čišćenje kuće Emily's Maids u Dalasu u Teksasu. Isperite ga sa puno vode, a zatim ga operite sapunom.

Profimedia
 

Drugo rešenje: Odredite jednu kantu za „prljavo smeće“ koje iznosite svaki dan, čak i ako nije puna, kaže Dženifer Snajder, sertifikovana profesionalna organizatorka iz Vaka, Teksas i vlasnica Neat as a Pin Organizing & Cleaning.

Kućni ljubimci

Možda su deo porodice, ali mogu da smrde kao i ljudi.

„Kada im dlaka opadne, bakterije rastu — i to može biti veoma brzo“, kaže Navas. Često kupajte svog ljubimca i čistite mesta na kojima spavaju i jedu jednom nedeljno sapunom i vodom (bez jakih hemikalija). Usisajte ispod kreveta i sofe da biste izbegli nakupljanje dlačica (i mirisa). Odličan osveživač vazduha takođe može uveliko pomoći da vaši prostori manje mirišu na kućne ljubimce.

Profimedia
 

Mokra odeća

Ne stavljajte korpu za prljavu odeću u kupatilo, kaže Navas. Umesto toga, držite ga u spavaćoj sobi ili drugom ormaru gde neće biti izložen pari iz kupatila i tuširanja.

„Bakterije rastu u vlažnom okruženju, i to je ono što smrdi“, kaže Navas. Čak i ako ste prešli preko površina sa dobrim sredstvom za čišćenje tuša, miris prljavog veša će se zadržati. Ako imate mokru, prljavu odeću, operite veš što je pre moguće.

Profimedia
 

Posteljina

„Svi smo čuli da ne možemo da osetimo miris sopstvenog doma, i to zato što miriše na naša tela“, kaže Snajder. Odvratno, zar ne? Jedan poseban prestupnik su vaše posteljine, koje postaju natopljene uljima i prljavštinom vašeg tela kada ih ne perete redovno. Snajderova preporuka: Perite čaršave jednom nedeljno ako se tuširate ujutru i svake dve nedelje ako se tuširate noću.

Pixabay
 

Mašina za pranje sa prednjim punjenjem

Kućni aparati koji dolaze u stalni kontakt sa vodom mogu da sadrže buđ, koja je savršeno leglo za smrdljive bakterije, kaže Ron Šimek, predsednik kompanije Mr. Appliance, kompanije Neighbourli iz Mineapolisa. „Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata mašine za pranje veša, vlaga iz svakog ciklusa ostaje zarobljena u zaptivci“, kaže on. Fioka za deterdžent takođe može da zadrži vlagu i buđ. Da biste to sprečili, uvek ostavite vrata i fioku za deterdžent otvorene nekoliko sati nakon poslednjeg punjenja.

A ako pronađete buđ, koristite mešavinu jedan prema jedan belog sirćeta i sode bikarbone da obrišete zahvaćena područja. Redovna upotreba sredstva za čišćenje mašine za pranje veša takođe može pomoći da se produži vek vaše mašine za pranje veša.

Profimedia
 

Mašina za pranje sudova

Baš kao i vaša mašina za pranje veša, ovo je popularno mesto za potencijalnu buđ i mirise.

„Njegovo toplo, vlažno okruženje je kao raj za spore plesni, posebno kada su zaostale čestice hrane iz vašeg poslednjeg ciklusa“, ​​kaže Šimek. Popravite ga tako što ćete redovno pokretati prazan ciklus suvog grejanja da biste isprali unutrašnjost, uključujući korpu za escajg, filter, panele i zaptivku vrata.

Ako vaša korpa za escajg postane buđava, uklonite je i ostavite da se natopi u kuhinjskom sudoperu sa razblaženim izbeljivačem i toplom vodom 30 minuta. Temeljno isperite pre zamene. Alternativno, možete koristiti dobro komercijalno sredstvo za uklanjanje buđi.

Profimedia
 

Odnošenje smeća

Ovo je još jedan uobičajeni krivac za kuhinjski miris. Uverite se da je unutrašnjost odlagališta za smeće očišćena, jer prljavština ponekad može da ostane zarobljena ispod odvoda, kaže Dana Kofski, stručnjak za velnes iz Los Anđelesa koji stoji iza Wellness Stiled-a.

Možete kupiti dezodoranse za odlaganje smeća ili ga napravite sami tako što ćete samleti nekoliko tankih traka kore limuna, limete ili pomorandže u odlagaču. Ovo ne samo da pomaže u održavanju čistog odvoda, već deluje i kao dezodorans i širi vašu kuhinju svežim mirisom citrusa, kaže Kofski.

Pexels
 

Novi nameštaj

Volite miris svoje nove sofe, baš kao što volite miris novog automobila, jer miriše na novo. Ali taj miris verovatno izazivaju isparljiva organska jedinjenja (VOC), kaže Bart Volbers, osnivač Nature Builds Health.

„Mnogi ljudi ne shvataju da nivoi toksina u zatvorenom prostoru mogu biti 10 puta veći od onih koji se nalaze na otvorenom, a nameštaj je jedan od razloga za to otkriće“, kaže on.

VOC mogu imati jak miris, ali takođe mogu biti štetni po zdravlje. EPA kaže da mogu izazvati iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje i još ozbiljnija stanja, kao što su oštećenje jetre i bubrega. Najbolji način da se rešite VOCa je da nabavite prečistač vazduha koji sadrži ugljeni filter.

Da li je bilo koji predmet u vašem domu — od nameštaja do dušeka — nastavio da ima jak miris posle mesec dana? „Možda ćete želeti da vratite svoj novac“, kaže Volbers, piše Real Simple.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike