Neočekivana zvezda vašeg roštilja: Jaja u ljusci sa žara zvuče šašavo, ali zadovoljiće i najprobirljivije nepce

23.05.2024

14:21

0

Autor: V. I.

Probajte ovaj recept i uživajte u neočekivanom ukusu koji samo roštilj može da pruži

Neočekivana zvezda vašeg roštilja: Jaja u ljusci sa žara zvuče šašavo, ali zadovoljiće i najprobirljivije nepce
Copyright Profimedia

Kada pomislimo na roštilj, obično nam na pamet padnu mesne poslastice poput ćevapa, pljeskavica i ražnjića. Međutim, roštilj nudi mnogo više mogućnosti nego što možemo zamisliti. Jedna od njih je i priprema jaja u ljusci na roštilju - jednostavna, a neverovatno ukusna tehnika pripreme koja će vas iznenaditi.

Ovaj recept će vam otkriti sve tajne savršeno pripremljenih jaja na roštilju koje će postati omiljeni dodatak vašim roštiljskim zabavama. A što je najbolje, posle njih ne morate da trošite vreme na čišćenje roštilja!

Profimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  • sveža jaja
  • so, biber po ukusu
  • maslinovo ulje (po želji)
  • sveže začinsko bilje (peršun, bosiljak ili mirođija)

Priprema:

Priprema roštilja: Prvo, potrebno je pripremiti roštilj na srednju temperaturu. Ako koristite ugalj, sačekajte da se ugalj lepo užari i dobije sivi sloj pepela. Ako koristite gasni roštilj, zagrejte ga na srednju jačinu.

Priprema jaja: Dok se roštilj greje, pripremite jaja. Pazite da koristite sveža jaja kako bi rezultat bio što bolji. Preporučuje se da jaja budu na sobnoj temperaturi pre nego što ih stavite na roštilj.

Roštiljanje: Stavite jaja direktno na rešetku roštilja. Pazite da ih rasporedite ravnomerno kako bi se svako jaje jednako zagrejalo. Poklopite roštilj i ostavite jaja da se peku oko 10-16 minuta u zavisnosti od toga koliko želite mekano žumac.. Važno je da povremeno proveravate jaja kako ne bi došlo do prekuvavanja. Pukne li ljuska, jaje će na tom delu biti malo gumeno, ali jestivo.

Serviranje: Kada su jaja gotova, pažljivo ih skinite sa roštilja i ostavite da se malo prohlade. Ljuska može biti malo tamnija ili imati crne mrlje od dima, što je potpuno normalno i dodaje poseban ukus jajima. Oljuštite ih pažljivo i posolite po ukusu. Dodajte biber i malo maslinovog ulja po želji.

Dodatni saveti

  • Za bogatiji ukus, u oljuštena jaja sa žara možete dodati sveže seckano začinsko bilje poput peršuna, bosiljka ili mirođije.
  • Eksperimentišite sa različitim vrstama soli, poput morske ili himalajske , kako biste dodatno obogatili ukus.
  • Ako želite kremastije žumance, skratite vreme pečenja na roštilju za par minuta.

Priprema jaja u ljusci na roštilju možda deluje neobično, ali je izuzetno jednostavna i ukusna tehnika koja će obogatiti svaki obrok na otvorenom. Ova delikatesa će zasigurno impresionirati vaše goste i pružiti im nezaboravno gastronomsko iskustvo. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike