Jeftino i nadohvat ruke: Sedam stvari koje možete očistiti starom četkicom za zube

06.06.2024

11:12

0

Autor: K. O.

Od nakita do fuga, skromna četkica za zube može postati vaš novi omiljeni alat za čišćenje

Jeftino i nadohvat ruke: Sedam stvari koje možete očistiti starom četkicom za zube
Copyright Profimedia

Ozbiljno smo uvereni da vam ne treba gomila posebnih alata i sredstava da biste postigli čist i blistav dom.

Ponekad se najbolji resursi za čišćenje mogu naći u vašoj ostavi (kao što su sirće i soda bikarbona) ili čak na vašoj kupatilskoj polici — poput stare četkice za zube koju ste možda već spremali da bacite.

Zahvaljujući njihovim mekim najlonskim vlaknima i ukupno malom obliku, stare četkice za zube mogu biti veoma efikasne za čišćenje između pukotina i uklanjanje tvrdokornih mrlja.

U nastavku pronađite listu od čak sedam stvari koje možete očistiti starom četkicom za zube.

Fuge na pločicama

Fuge je teško očistiti, a jednostavno prskanje sredstva za čišćenje i brisanje krpom ili sunđerom obično nije dovoljno. Međutim, stara četkica za zube može se uvlačiti u pukotine i trljati teško uklonjivu prljavštinu. Naravno, može biti zamorno, ali ćete svoje fuge videti u potpuno novom svetlu kada završite.

Profimedia
 

Nakit

Čišćenje nakita zahteva nežan dodir. Četkica za zube vam omogućava da nežno očistite između kamenčića i uklonite naslage. Samo izbegavajte korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje ili jakih hemikalija na vašem nakitu, jer mogu izgrebati fine metale i drago kamenje.

Profimedia
 

Mrlje na odeći

Možda su vam rekli da nikada ne trljate mrlje na odeći, ali neke mrlje su malo tvrdokornije od drugih. Kombinacija stare četkice za zube — zajedno sa rastvorom sirćeta, deterdženta ili sode bikarbone — može činiti čuda za podizanje i uklanjanje mrlja iz vlakana vaše odeće, posebno ako se suočavate sa nečim posebno nezgodnim, poput masne mrlje.

Profimedia
 

Cipele

Ne mogu se sve cipele, ili ne bi trebalo, prati u mašini za pranje veša. U tom slučaju, stara četkica za zube može biti posebno korisna za tretiranje mrlja ili fleka, uklanjanje naslaga prljavštine ili čak vađenje dosadnog kamenčića zaglavljenog u đonu.

Freepik
 

Mrlje na tepihu

U zavisnosti od veličine mrlje, četkica za zube može biti efikasan alat za trljanje prosutih tečnosti i mrlja sa tepiha, prostirki ili tapaciranog nameštaja. Samo budite sigurni da uvek testirate sredstvo za čišćenje na neupadljivom mestu prvo, kako ne biste slučajno pogoršali situaciju.

Profimedia
 

Predmeti od mesinga

Mesing lako tamni i zahteva dobro poliranje s vremena na vreme da bi izgledao sveže. Kao što piše naša stručnjakinja za čišćenje Mary Marlowe Leverette: "Ako naiđete na posebno tvrdokorne mrlje na svojim mesinganim predmetima, pasta za zube može pomoći. Nanesite malo na problematično mesto i nežno trljajte četkicom za zube, a zatim isperite kako bi vaš predmet izgledao kao nov."

Freepik
 

Mašina za pranje veša

Možda mislite da je četkica za zube previše mala stvar za čišćenje cele mašine za pranje veša — i bili biste u pravu. Međutim, četkica za zube može biti korisna kada čistite zaptivače, dozera ili filtere na mašinama za pranje veša s prednjim ili gornjim punjenjem, piše Real Simple.

Freepik
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike