Pretvorite svoj vrt ili terasu u mediteranski raj: Tajne jednostavnog razmnožavanja oleandra reznicama

10.06.2024

09:28

0

Autor: V. I.

Naučite sve o pripremi, ukorenjavanju i sadnji ove prelepe mediteranske biljke

Pretvorite svoj vrt ili terasu u mediteranski raj: Tajne jednostavnog razmnožavanja oleandra reznicama
Copyright Profimedia

Ukoliko ove godine planirate putovanje na mediteransko područje i volite oleander, možete doneti reznicu ove prelepe biljke i zasaditi je u svom domu. Oleander (Nerium oleander L.) je tipična vrsta mediteranskog područja, ali se može gajiti i u drugim krajevima kao saksijska biljka koja se tokom zime donosi u zatvoreni prostor. U ovom tekstu ćete saznati kako da uspešno uzgojite i razmnožavate oleander reznicama.

Karakteristike oleandra

Oleander je žbun ili nisko drvo koje može narasti do šest metara visine. Zbog grana koje se formiraju nisko na drvetu, a često izbijaju iz zemlje, ima oblik žbuna. Ako se uklone donje grane, oleander će poprimiti izgled malog drveta. Postoje i nisko rastuće sorte koje se mogu koristiti kao trajnice za sadnju cvetnih leja na području Mediterana. Cvetaju od juna do oktobra, a zbog svoje atraktivnosti često se gaji u krajevima gde ne može preživeti na otvorenom tokom hladnih meseci.

Profimedia
 

 

Razmnožavanje oleandra reznicama

Oleander se može relativno lako razmnožavati reznicama. Reznice oleandra iz novog rasta ili zelenog drveta mogu se uzeti u bilo koje vreme tokom vegetacije.

U jesen se mogu uzeti poluzrele reznice iz tog godišnjeg rasta koji tek sazreva u drvenaste grane. Međutim, većina uzgajivača oleandra preferira reznice od zelenog drveta jer se brže ukorenjuju.

Priprema reznica

  • Reznice dužine oko 15 do 20,5 cm seku se oštrim baštenskim makazama odmah ispod dela gde niče list.
  • Neophodno je ukloniti sve donje listove, ostavljajući samo nekoliko na vrhu.
  • Ovako pripremljene reznice oleandra mogu se staviti u mešavinu vode i stimulansa za ožiljavanje reznica, dok ne razviju koren i budu spremne za sadnju.
  • Druga opcija je da ih odmah pospite hormonom za ukorenjavanje drvenastih vrsta i pažljivo, kako biste uklonili što manje praha s reznice, ubacite u susprstrat ili podlogu sa dodatkom perlita, što će obezbediti dobar odnos voda-vazduh. 

Posude u koje se sade reznice oleandra treba da budu što dublje - neko čak uzme kutije od mleka pa probuši dno da može da otiče voda.

 

 

Uspešno ukorenjavanje

U vreme ukorenjavanja, reznicama je potrebno obezbediti stalnu, relativno visoku vlažnost vazduha zbog nerazvijenog korena i nemogućnosti upijanja vode iz zemljišta.

Kada je u pitanju hobi uzgoj malog broja reznica, takve posude se mogu prekriti providnim plastičnim kesama koje će sprečiti gubitak vode iz supstrata i listova. Saksije sa reznicama najbolje je držati na toplom, iznad radijatora, jer će toplota zemlje podstaći razvoj korena.

Sadnja i dalji razvoj

Zelene reznice koje se uzimaju u proleće obično će biti spremne za sadnju na otvorenom u jesen. Poluzrele, delimično drvenaste reznice uzete u jesen biće spremne za sadnju na otvorenom u proleće.

Prednosti jesenje sadnje su što je zemljište još uvek dovoljno toplo za rast korena, a zimske padavine će obezbediti dovoljno vlage u zemljištu.

Prilikom prolećne sadnje ulazi se u sušni period, kada je potrebno obezbediti redovno zalivanje nedavno zasađenih biljaka.

Upozorenje!

Pre bilo kakvih operacija na oleandru, veoma je važno znati da je to veoma otrovna vrsta. Obavezno zaštitite ruke rukavicama i dugim rukavima, a osetljivim osobama se preporučuje da nose zaštitne naočare pri radu s oleandrom. Reznice za ukorenjenje, kao i odrasle biljke, treba držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Uz pravilnu negu i pažnju, oleander može postati prelepa i bujna biljka koja će uneti dašak Mediterana u vaš dom ili vrt.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike