Elegantna begonija: Prelep cvet s dubokom simbolikom koji se jednostavno uzgaja

25.05.2024

12:33

0

Autor: V. I.

Sveobuhvatni vodič za uzgajanje ovog cveta koji ne traži previše a daje baš mnogo

Elegantna begonija: Prelep cvet s dubokom simbolikom koji se jednostavno uzgaja
Copyright Freepik

Begonia semperflorens, poznata kao begonija, višegodišnja je biljka iz porodice Begoniaceae, koja potiče iz tropskih šuma Brazila, Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Perua. Iako je poreklom iz toplih, vlažnih područja, begonija se često gaji kao jednogodišnja biljka u mnogim delovima sveta, uključujući i naše krajeve.

Simbolika begonije

Begonija je cvet bogate simbolike. U mnogim kulturama, ovaj cvet predstavlja sreću, zahvalnost i harmoniju. Takođe, često se povezuje sa ljubavlju i naklonošću zbog svojih živopisnih i raskošnih cvetova. U jeziku cveća, begonija može biti izraz rafiniranosti i elegancije, što je čini idealnim poklonom za drage osobe.

Freepik
 

 

 

Opis i karakteristike

Begonija je niska, žbunasta biljka koja raste do visine od 25 do 40 cm. Njeni izdanci su mesnati i krhki, dok su listovi sjajni, zeleni ili smeđi, mesnati i jednostavni. Listovi su široko jajoliki, tipično asimetrični za rod begonije, i nazubljeni. Njihova dužina doseže 12 cm, dok su široki oko 8 cm.

Cveta u različitim bojama, uključujući bele, ružičaste i crvene nijanse. Cvetovi mogu biti pojedinačni ili dupli, što dodatno povećava dekorativnu vrednost biljke.

Upotreba u vrtlarstvu

Begonija se često koristi u javnim gradskim zasadima i privatnim baštama. Idealna je za sadnju u cvetnim lejama kao podloga ili bordura, zahvaljujući svom niskom rastu. Takođe se koristi za sadnju u unakrsnim kontejnerima i sadilicama.

Profimedia
 

Uslovi za gajenje

Za uspešno gajenje begonije potrebno je obezbediti sunčane do polusenovite položaje i propusno, drenirano zemljište bogato hranljivim materijama. Begonija se seje izuzetno sitnim semenom u januaru i februaru. Mesec dana nakon nicanja, biljke se prvi put presađuju, a narednih mesec dana se presađuju u konačne kontejnere za prodaju. Na otvorenom se sade kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva.

Pčele i begonija

Begonija je omiljena među pčelama koje posećuju njene cvetove kako bi sakupile polen i nektar. To doprinosi biodiverzitetu vašeg vrta i obogaćuje eko-sistem.

Begonija u kulinarstvu

Mesnati listovi i cvetovi begonije su jestivi i mogu se konzumirati sirovi, kuvani ili prženi. Imaju blago gorak ukus, što ih čini zanimljivim dodatkom raznim jelima.

Uzgoj begonije donosi ne samo estetsku vrednost vašem vrtu već i ekološke i kulinarske koristi. Sa svojim raznovrsnim bojama i jednostavnom negom, begonija je idealan izbor za svakog ljubitelja cveća.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike