Ovih pet omiljenih prolećnih cvetova su toksični za mačke: Budite oprezni kada sadite biljke u bašti

28.05.2024

09:14

0

Autor: V. I.

Zaštitite svoju mezimicu od mogućeg trovanja

Ovih pet omiljenih prolećnih cvetova su toksični za mačke: Budite oprezni kada sadite biljke u bašti
Copyright Profimedia

Proleće je došlo - i sada je najbolje vreme da budete svesni cveća toksičnog za mačke. Iako ima nekih vrta cveća koje najverovatnije neće praviti probleme vašoj mački ako ih malo pogrickaju, postoje i druge koje mogu izazvati velike probleme jednostavno izlaganjem, a ovo se odnosi i na sobne biljke.

Dakle, koje cveće je toksično za mačke? Ako planirate da uključite prolećno cveće u svoju kuću ili baštu, izbegavajte ovih pet ako vam je mačka kućni ljubimac.

1. Narcis

Kako proleće dolazi, moglo bi biti primamljivo da na kuhinjskom pultu izložite neke narcise ili da ih iskoristite da ulepšate svoju baštu, ali ovo žuto cveće i mačke se ne slažu. Čak i uzimanje samo nekoliko zalogaja listova, stabljika ili lukovica ovog cveta može izazvati povraćanje, dijareju i slinjenje kod mačaka. Ako se mnogo biljke proguta, vaša mačka bi mogla da doživi teška stanja kao što su napadi i abnormalnosti srčanog ritma - tako da je najbolje držati narcise podalje.

 
Freepik
 

2. Ljiljani

Ljiljani su još jedan klasični prolećni cvet, i iako mogu izgledati lepo, efekti koje imaju na mačke su sve samo ne. Svi delovi ljiljana su izuzetno opasni za mačke ako se progutaju, ali čak i samo njihovo njušenje ili pijenje vode iz njihove vaze može izazvati trovanje. U teškim slučajevima, trovanje ljiljanima može izazvati zatajenje bubrega zajedno sa povraćanjem, dijarejom i napadima. Zbog njihove veoma visoke toksičnosti, ljiljani nikada ne bi trebalo da se koriste u kućama ili baštama u kojima žive mačke.

Pexels
 

3. Lale

Iako su mnogima omiljeni cvet, lale moraju da se drže dalje od mačaka. Iako mali zalogaj lale verovatno ne bi bio preveliki problem, ako vaša mačka odluči da pojede veliki deo cveta ili lukovice, mogla bi da se otruje. Simptomi trovanja lalama su slični onima kod trovanja drugim cvetovima: povraćanje, iritacija usta, dijareja i otežano disanje.

 

Freepik
 

 

4. Bele rade

Poput lala, bele rade nisu najotrovniji cvet za mačke - ali to ne znači da su 100 posto bezbedne. Ako vaša mačka proguta više od jednog ili dva cveta, verovatno će doživeti povraćanje i dijareju. Iako će blago trovanje tratinčicama verovatno nestati za nekoliko dana, i dalje ćete želeti da ovo cveće držite podalje od svoje mačke kako ne bi doživelo nikakve štetne efekte.

5. Hortenzije

Hortenzije mogu imati različite oblike kroz svojih oko 260 vrsta a gutanje bilo kog dela biljke može izazvati povraćanje, letargiju i dijareju kod mačaka. Trovanje hortenzijom je, međutim, retko jer bi vaša mačka morala da jede mnogo biljke da bi doživela ozbiljne posledice. Ako je vaša mačka istraživač i voli da luta napolju, posadite hortenzije na bezbedno mesto do kojeg ne mogu doći ili ih u potpunosti držite podalje od bašte i umesto toga se odlučite za biljke bezbedne za mačke.

Profimedia
 

Šta učiniti ako vaša mačka pojede otrovni cvet

Ako vaša mačka jede otrovan cvet, ili sumnjate da je možda pojela, najbolje je da kontaktirate sa svojim veterinarem. Stručnjaci kažu da je neophodno kontaktirati s nekim stručnim, jer kod kuće nema mnogo toga što se može uraditi kada je u pitanju lečenje trovanja od toksičnog cveta ili biljke.

"Mnogo puta ćemo želeti da pokušamo da nateramo ove mačke da povraćaju i da vidimo da li možemo da vratimo nešto od tog biljnog materijala, a nažalost ne postoji siguran način da izazovemo povraćanje kod mačaka kod kuće ili van klinike“, kažu stručnjaci. "Postoje lekovi na recept koji su dostupni samo i koje mora dati veterinar kako bi pokušali da naterate mačke da povraćaju."

Cveće bezbedno za mačke

Iako je neko cveće loše za mačke - postoje sigurnije biljke i cveće, tako da ne morate u potpunosti da odustanete od prolećnog cvetanja.

  • Jorgovani
  • Ruže
  • Orhideje
  • Suncokreti
  • Petunije
  • Neven
  • Jasmin
  • Hibiskus

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike