Božićna pravila: Šta je danas dozvoljeno da se radi u kući, a šta nikako ne smete da dozvolite

07.01.2024

11:12

0

Autor: V. I.

Mnogi ne znaju, pa nehotice prave kardinalne greške

Božićna pravila: Šta je danas dozvoljeno da se radi u kući, a šta nikako ne smete da dozvolite
profimedia-0505035410 - Copyright Profimedia

Božić je praznik obavijen tradicijom i verovanjima koja se prenose s kolena na koleno. U našoj zemlji Srbiji postoji niz običaja i saveta kako provesti ovaj poseban dan, kako bi cela godina bila ispunjena blagostanjem, srećom i zdravljem, a koji se prenose s kolena na koleno. Evo nekih od interesantnih uputstava i verovanja vezanih za Božić i kuću u kojoj ovaj praznik s porodicom provodite:

Profimedia
 

Započinjanje poslova na Božić: Iako je crveno slovo, kada se ne rade teški poslovi, veruje se da je Božić idealan dan za započinjanje nečeg novog. Dakle, krenite s hobijem koji ste stalno odlagali jer nemate vremena ili se posvetite starom koji ste izbegavali. Ako baš nemate vremena, uzmite u ruke knjigu koju ste dobili za raođendan i pročitajte bar nekoliko strana. Ovo bi trebalo da donese prosperitet i uspeh u nadolazećoj godini.

Preskočite popodnevnu dremku: Prema narodnom verovanju, spavanje tokom dana na Božić može da izazove lenjost i neaktivnost tokom cele godine.

Novčanik ne sme biti prazan: Preporučuje se da vam na ovaj dan novčanik ne bude prazan, a poželjno je i kupiti nešto novo, što simbolizuje obilje i blagostanje, naravno, ukoliko rade radne.

Izbegavanje pozajmljivanja: Na Božić se savetuje da se ništa ne pozajmljuje kako bi se izbeglo odlivanje sreće i bogatstva iz kuće tokom godine.

Gašenje božićne sveće: U nekim delovima Srbije postoji običaj da se božićna sveća ne gasi duvanjem, već natopljenim parčetom hleba u crvenom vinu koje simbolizuje krv Hristovu.

Ne lupajte na vrata: U nekim delovima Vojvodine postoji verovanje da se za vreme božićnih praznika ne treba lupati na kućna vrata kako kokoške ne bi lomile jaja.

Čišćenje kuće: Od Božića do Svetog Stefana, tradicionalno se ne preporučuje čišćenje kuće, kako na taj način ne biste počistili sreću. Na zemlji ostaje slama posuta na Badnje veče, a jedino je dozvoljeno pranje posuđa i to ako ga ima baš mnogo.

Suzdržite se od svađe: To je dan za opuštanje i razgovor sa porodicom, bez teških tema. Za vreme jela ne ustaje niko, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah, te je veoma važno da tokom ovog perioda porodica bude na okupu i složna. 

Svaki od ovih običaja nosi svoju simboliku i značenje, odražavajući bogatu kulturu i tradiciju koja prati ovaj praznik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike