Donosi sreću, novac i prosperitet: Koja hrana je obavezna na božićnoj trpezi?

04.01.2024

14:44

0

Autor: K. O.

I dok svaka domaćica priprema i neki svoj specijalitet, postoji i nešto što se podrazumeva kada je ovaj praznik u pitanju

Donosi sreću, novac i prosperitet: Koja hrana je obavezna na božićnoj trpezi?
profimedia-0642965624 - Copyright Profimedia

Dočekali smo Novu godinu, pa se sada radujemo Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku. Tada se porodica okupi za trpezom, slaveći Hristovo rođenje uz bogatu trpezu. 

I dok svaka domaćica priprema jela koja su omiljena ukućanima, postoje i ona koja su tradicionalna za Božić. Ovo je vreme kada se završava božićni post, te je prilika da se uživa u ukusnoj, bogatoj i obilnoj hrani.

Svaka kuća ima neke specijalitete koje se generacijama pripremaju u njihovoj kući, ali postoji neka hrana koja je neizostavna na ovaj praznik.

Na božićnom stolu prvo se lomi česnica, a potom se služe pečenje, salate, pečeni krompir ili podvarak...

Česnica sa skrivenim blagom

Česnica je pogača koja se služi na dan Božića. Pre nego što je domaćini razlome, običaj je da je tri puta okrenu u krug. U česnicu se stavlja novčić, a osoba koja ga pronađe smatra se srećnom i prosperitetnom tokom cele godine. Takođe, unutar česnice se nalazi zrno žita, simbol plodne i rodne godine, kao i grančica badnjaka koja donosi zdravlje i plodnost. Isključivo domaćin mesi česnicu, iako se u nekim krajevima verovalo da je samo žena koja je rodila muško dete smela da je mesi.

Profimedia
 

Svečana salata

Nijedan praznik ne prođe bez ruske salate ili mimoze, zavisi šta ko voli. Ipak, postoji još sjajnih recepata za salate koji će oduševiti vaše ukućane, poput pileće ili goveđe salate. Plus se odlično slažu uz meso.

Profimedia
 

Pečenje

U nekim krajevima, za Božić se verovalo da prvi gost (polažajnik) u domu treba da bude životinja (svinja, ovca...) koja će porodici doneti sreću i blagostanje u narednoj godini.

Kroz vekove, Srbi su očuvali suštinske vrednosti kroz trpezu koja je bila odraz njihovog opstanka uprkos mnogim izazovima. Na Tucindan, dva dana pre Božića, Srbi su ritualno klali svinju namenjenu za pečenicu. Svinja je pažljivo pripremana kako bi prinošenjem donela sreću u dom. Ritual se obavljao do podneva, tokom trajanja dana. Svinja je simbolizovala i zaštitu od zlih sila, te je njen značaj u verskim obredima kod Srba bio veoma bitan. Ako želite da sledite tradiciju, pripremite svinjsko pečenje koje je omiljeno među svima, piše Stvarukusa.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike