Predlog jelovnika za Božić: U čast rođenja Isusa Hrista, neka se na vašoj svečanoj trpezi nađu najlepše đakonije (RECEPTI)

06.01.2024

10:11

0

Neka se na vašem stolu nađe svega - od predjela, pa do najlepših torti i kolača

Predlog jelovnika za Božić: U čast rođenja Isusa Hrista, neka se na vašoj svečanoj trpezi nađu najlepše đakonije (RECEPTI)
Božićna trpeza - Copyright Profimedia

Božić predstavlja najradosniji hrišćanski praznik, a prema julijanskom kalendaru, proslavljamo ga 7. januara, po tradiciji, u krugu porodice.

Hrišćani na Božić idu na bogosluženja, pravoslavci se posle jutarnje liturgije pričešćuju, a zatim dolaze kući, gde ih čeka bogato spremljena trpeza.

Božić se proslavlja u svom domu, sa položajnikom (izabrani gost - uobičajeno je da to bude muško kršteno dete).

Dan pre Božića domaćice pripremaju bogati jelovnik i svečani ručak koji za stolom okuplja celu porodicu. Na stolu se tog dana, uglavnom, nađu voće, povrće, hleb, razne pečenice i druga jela. Nakon ručka, odlazilo se da se čestita rodbini i prijateljima, a zatim i ostalima.

Profimedia
 

Taj običaj prati koledanje ili čestitarenje, a činilo se pevajući tradicionalne božićne pesme, a čestitari bi se često darivali.

Kao tradicionalni božićni poklon, mladići su devojkama poklanjali božićnicu, ukrašenu jabuku. Prvi posetilac koji bi posetio kuću na Božić, polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donelo sreću.

Nakon toga, sledi božićni ručak, a tradicija nalaže da se svi ukućani tog dana okupe za svečanom trpezom.

Freepik
 

Predlog jelovnika

Predjelo

Profimedia
 

Ruska salata

Sastojci:
  • 200 g krompira
  • 200 g graška
  • 200 g šargarepe
  • 200 g šunke
  • 500 g belog pilećeg mesa ili i piletinu zamenite šunkom
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 5 kiselih krastavčića
  • 5 kuvanih jaja
  • 500 g majoneza
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • soli po ukusu
Priprema:

Grašak, šargarepu i krompir skuvati. Krompir i šargarepu pre kuvanja iseći na kockice. Kada je povrće kuvano, ocediti i ostaviti da se ohladi.

Pileće belo meso skuvati, a kada se ohladi iseckati sitno. Šunku, jaja i kisele krastavčiće iseckati na kockice.

U odgovarajuću posudu staviti povrće, belo meso, šunku i krastavčiće. Zatim dodati majonez i pavlaku. Sve zajedno promešati. Posoliti po ukusu i dodati limunov sok, po želji.

Printscreen/YouTube/Готовим с Оксаной Пашко
 

Novogodišnji zečići

Ukoliko ste ih isprobali za Novu godinu i dopali su vam se, eto prilike da ponovo dobijete preukusno predjelo za čiju pripremu vam nije potrebno mnogo vremena.

Sastojci:
  • 2 kuvana jajeta 
  • 100 g šunke (mogu i surimi štapići)
  • 50 g tvrdog sira 
  • 1-2 kašike majoneza 
  • 1 veza peršuna
  • krekeri
Za dekoraciju:
  • 50 g tvrdog sira 
  • 1 crvena paprika 
  • 1-2 crne masline 
Priprema:

Skuvajte jaja, a zatim ih izrendajte, pa isto uradite sa šunkom i sirom. Ukoliko umesto šunke budete koristili surimi štapiće, onda ih prvo kratko propržite, pa ih izrendajte.

Sve sastojke pomešajte, a zatim dodajte majonez i seckani peršun.

Od dobijene smese oblikujte loptice i ređajte ih na krekere.

Nožem oblikujte uši od sira i stavljajte ih na vrh loptice. Napravite oči od maslina, a nos od paprike i sve dodajte na lopticu.

Profimedia
 

Domaća pileća supa

Sastojci:
  • 1 pile srednje veličine (može i koka)
  • 0,5 kg pilećih krilaca
  • 3 velike glavice crnog luka
  • 1 veliki krompir
  • 3 paškanata
  • 2 korena peršuna
  • 7 većih šargarepa
  • 1 veći koren celera
  • 1 struk peršunovog lišća
  • so, biber po ukusu
Priprema:

Pile operite, nalijte ga hladnom vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca.

Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac.

Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe.

Dodajte oprano peršunovo lišće.

Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu.

Glavno jelo

Profimedia
 

Podvarak sa pilećim batacima

Sastojci:
  • kašika svinjske masti
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 manji crni luk
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • 300 - 400 g pilećih bataka
  • 100 g slanine ili pančete
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
Priprema:

Pola glavice luka propržite na masti zajedno sa seckanom pančetom ili slaninom. Dodajte potom seckan kupus i ostavite da se krčka. Nalijte malo vode.

Batake skuvajte pa, ukoliko želite, meso iscepkajte. Dodajte ga u kupus pa sve promešajte. Ubacite i biber u zrnu i lovorov list.

Krčkajte dok kupus ne omekša.

Za zapršku propržite drugu polovinu luka sa kašikom mlevene slatke paprike. Prelijte preko kupusa i ubacite ga u rernu da se lepo zapeče na 200 stepeni.

Pixabay
 

Svinjsko pečenje iz rerne

Sastojci:
  • 2 - 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
  • so (sitna i krupna morska)
  • voda
Priprema:

Uzmite komad mesa, a zatim kožu zarežite nožem na trake široke oko 1 cm. Posolite meso sa svih strana, osim po strani gde je koža.

Meso stavite u tepsiju tako da koža bude okrenuta na dole. Ulijte vodu u tepsiju, tako da meso bude samo 1 cm u vodi i pecite, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, pola sata.

Zatim meso okrenite tako da koža bude gore i posolite je krupnom morskom solju.

Vodu ponovo dolijte za 1 cm. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 90 minuta.

S vremena na vreme samo proverite da li ima dovoljno vode i po potrebi je dodajte, a poslednjih 10 minuta proverite da li je kožica hrskava, pa ako nije dovoljno, tepsiju podignite skroz gore do grejača.

Izvadite meso iz rerne i poslužite ga.

Desert

Profimedia
 

Orasnice

Sastojci:
  • 3 belanca
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika ceđenog limuna
  • 250 g seckanih oraha
Priprema:

Dobro umutite belanca, oko minut, a zatim dodajte kašiku po kašiku šećera u praku i nikako ne prekidajte mućenje. Sveukupno mutite 10 minuta.

Nakon toga, dodajte kašiku ceđenog limuna i mutite još pola minuta.

Zatim, u umućena belanca sipajte 250 grama mlevenih oraha i promešajte ručno dok sve dobro ne sjedinite. Kašičicom vadite fil (loptice), stavite u seckane orahe, pospite orasima preko, rukom oblikujte valjak i savijte ga blago u polumesec. Pošto je masa mekana, nemojte previše pritiskati.

Sve ređajte u pleh u koji ste prethodno stavili pek papir.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, a kada se bude dobro zagrejala i kada budete stavili orasnice da se peku, temperaturu smanjite na 150 stepeni i pecite 35 minuta.

Kolače možete čuvati i u zatvorenoj limenoj kutiji čak 20 dana.

Printscreen/YouTube/Domaci recepti
 

Reforma torta

Sastojci:
Za koru:
  • 16 belanaca
  • 20 kašika brašna
  • 400 g mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna
Za fil:
  • 16 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g putera
  • 200 g crne čokolade
Za glazuru:
  • 200 g čokolade
  • 4 kašike ulja
Priprema:

Kore: Četiri belanca umutite sa pet kašika šećera u čvrst šne. Zatim, umućenim belancima dodajte kašiku brašna i 100 grama mlevenih oraha i sve sjedinite žicom, praveći lagane pokrete, da belanca ne bi "spala".

Zagrejte rernu na 180 stepeni, u pleh veličine 30x22 cm stavite papir za pečenje, sipajte smesu za koru, poravnajte i pecite nekih 15-ak minuta.

Potrebno je da kora blago porumeni.

Ovo je mera za jednu koru, a isti postupak ponovite za preostale tri.

Naravno, uz sve ovo možete služiti kafu, sokove, ali i crveno i belo vino, kao i kuvano vino, koje je, tokom praznika, nezaobilazno.

Bon appetit i srećan Božić!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike