Dani posvećeni porodici i precima: Šta se nikako ne jede na Badnji dan, a šta na Božić

06.01.2024

11:21

0

Autor: K. O.

Nije svejedno šta se jede i pije

Dani posvećeni porodici i precima: Šta se nikako ne jede na Badnji dan, a šta na Božić
Badnje veče - Copyright Profimedia

Bliži se najradosniji hrišćanski praznik Božić za koji se priprema bogata trpeza, a na Badnje veče koje mu prethodi takođe je važno ispoštovati sve običaje koji se godinama prenose sa kolena na koleno.

I kako je to veče posvećeno porodici i precima, važno je znati šta treba da se nađe na trpezi, a šta je bolje da se izbegne jer nosi lošu simboliku.

Kada se u kuću unese badnjak, sledi večera. A ono što je važno jeste to da kada ukućani sednu da jedu niko ne sme da ustane dok svi ne završe. I kada je gotovo sa jelom, svi ustaju u jedan mah da bi u narednoj godini vladala sloga među članovima porodice.

I dok su tucani pasulj, riba, kiseo kupus i pita sa orasima ili višnjama obavezni, postoji neka hrana koju treba zaobići.

Profimedia
 

Tradicionalno, pre nego što otpočne večera, domaćin uzima sito sa orasima, odabere četiri oraha i svaki baci u po jedan ćošak. Običaj potiče od drevnih narodnih verovanja jer se smatra da je orah hrana zlim silama i lošoj energiji, te se bacanje oraha može tumačiti kao bacanje mamca, koji će sve loše oterati od domaćina i ukućana, nakon čega bi večera trebalo da protekne u miru.

Međutim, pojedina tumačenja ističu da se bačeni orasi odnose i na naše pretke, te da bi ovaj čin trebalo da ih umiri. Zanimljivo je da se po narodnom verovanju orah jede samo za Badnje veče, dok se ostalih dana Božića ne dira, kako se ne bi patilo od čireva.

Pixabay
 

A pored hrane, važno je i šta se pije. Jedan od običaja je da se rakija ili vino ne smeju popiti, odnosno sud ne sme ostati prazan, a poslednja čaša se vraća natrag.

Znamo da vino simboliše krv, te je ovaj običaj veoma jasan, posebno ukoliko se doda činjenica da se vino sa stola ne sme prosipati ili bacati.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike