Dve radnje koje svaki ukućanin na Badnje veče treba da uradi s orasima da bi ga pratila sreća cele godine

06.01.2024

15:08

0

Autor: V. I.

Drevni običaj krckanja oraha veče uoči Božića otkriva tajne sudbine članova porodice

Dve radnje koje svaki ukućanin na Badnje veče treba da uradi s orasima da bi ga pratila sreća cele godine
Copyright Profimedia

Badnje veče, u srcu srpskih tradicija, donosi sa sobom običaje prepune simbolike i značenja, među kojima se posebno ističe ritual krckanja oraha. Ovaj drevni običaj, prenosio se s kolena na koleno, noseći duboke poruke o životu, sudbini i blagostanju.

Svaki ukućanin, od najmlađeg do najstarijeg, učestvuje u ovom ritualu, razbijajući orah u nadi da će otkriti znak svoje buduće sreće.

Profimedia
 

Jezgro oraha, sakriveno unutar tvrde ljuske, simbolično predstavlja srž života i sudbine. Ako je orah zdrav i pun, veruje se da će godina biti plodna i srećna za onoga ko ga je razbio. Suprotno tome, ako je orah pokvaren ili prazan, postoji verovanje da to nagoveštava teškoće, bolest ili manjak sreće u predstojećoj godini.

Profimedia
 

 

Ovaj običaj se ne završava samo na ličnoj sudbini. Orasi, razbijeni u ovom svetom činu, postaju deo većeg rituala. Bacanjem orašastih jezgara po uglovima sobe, veruje se da se poziva plodnost i obilje u dom. Ovo je posebno bitno za domaćinstva koja se bave poljoprivredom, jer se nadaju da će ovaj ritual obezbediti bogatstvo useva i živine, poput kvočke koja uspešno izvodi puno pilića.

Na kraju Badnje večeri, trenutak kada se svi ukućani ljube, nosi sa sobom želju za zajedništvom i bliskosti. Taj gest simbolizuje nadu da će porodične veze ostati čvrste i nežne tokom cele godine, poput brižne ovce koja čuva svoje jaganjce.

Ovako prožet simbolikom i dubokim značenjima, običaj krckanja oraha na Badnje veče nije samo jednostavan ritual, već snažan podsjetnik na vrednosti koje čuvaju i prenose generacije: nadu, zajedništvo i veru u bolje sutra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike