Slavimo Svetog Sozonta: Držao se Božjeg zakona, zbog toga stradao na jeziv način - nad njegovim čudesnim moštima podignut hram!

20.09.2023

06:48

0

Od malih nogu, Sozont se držao Božijeg zakona

Slavimo Svetog Sozonta: Držao se Božjeg zakona, zbog toga stradao na jeziv način - nad njegovim čudesnim moštima podignut hram!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Sozonta.

Sozont je bio rodom iz Likaonije i bio je pastir ovaca. Od malih nogu, Sozont se držao Božijeg zakona. Postradao je oko 304. godine.

Prema nekom viđenju on saznade da mu valja mučenički postradati za Hrista. U to vreme trajao je veliki progon hrišćana u obližnjem gradu Pompeopolju. Progonitelj je bio Maksimilijan Kilikijski. A u gradu je bila statua idola u zlatu, kojoj su se neznabošci klanjali.

Sozont ostavi svoje ovce, ode u grad, uđe u hram neznabožački, pa odlomi ruku zlatnog idola, razdrobi je i razdeli siromašnima. Nastala je velika uzbuna u gradu zbog toga i neznebošci počeše da traže krivca. Da ne bi neko drugi postradao zbog njegovih dela, Sozont se uputio vladaru i prijavio sebe kao hrišćanina i učinioca tog dela.

Mučitelji su ga najpre tukli, a potom su ga obesili o drvo i strugali ga gvozdenim četkama. Kada je već bio na izdisaju stavili su ga na oganj, gde Sozont sveti predade svoju svetu dušu Bogu.

Nad njegovim čudesnim moštima podignut je hram.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike