Slavimo Polaganje pojasa Presvete Bogorodice: Svi koji žele porod danas treba da urade jednu stvar!

13.09.2023

06:41

0

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu

Slavimo Polaganje pojasa Presvete Bogorodice: Svi koji žele porod danas treba da urade jednu stvar!
Polaganje pojasa Presvete Bogorodice - Copyright Printscreen/YouTube/Knjiga emocija

Osim ako ne proslavljate krsnu slavu ili poznajete nekoga ko je slavi, verovatno ne znate da Srpska pravoslavna crkva danas obeležava veoma neobičan praznik – Polaganje pojasa Presvete Bogorodice.

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu, koji je po predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji. Pojas je isplela, navodno, od kamilje dlake sama Bogorodica, čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocenost sačuvanu iz života Hristove majke.

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas – sve što je od Majke Božije ostalo nakon njenog uspenja. On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

I sam pojas je imao zanimljivu istoriju – u prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Tada je, prema predanju, izlečio caricu Zoi kojoj tadašnji lekari nisu mogli da pronađu leka, a ona je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zlatnim koncem izvezla ceo pojas koji je tako dobio svoj današnji izgled.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

Pojas bio i kod kneza Lazara

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

Sveti sluka slika Bogorodicu/Ikona iz 16. veka Profimedia
 

Pojas se nalazio u Carigradu sve do 12. veka kada je posle poraza cara Isaka od bugarskog cara Asama 1.185. godine ukraden i prenesen u Bugarsku.

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je brižno čuvao.

Upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

Običaji

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo.

Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike