Za Badnje veče i Božić zabranjeno je 10 stvari, a jedna od njih je svađa s ukućanima

06.01.2021

18:50 >> 19:00

0

Autor: Z. A.

Mnogi običaji vuku korene iz prethrišćanskog perioda

Za Badnje veče i Božić zabranjeno je 10 stvari, a jedna od njih je svađa s ukućanima
Copyright Pexels

Božić je veliki pravoslavni praznik koji se proslavlja 7. januara, tog dana se slavi rođenje Isusa Hrista, a prethode mu božićni post i Badnji dan. Badnji dan je dan kada poste i pravoslavci koji ne poštuju stroga pravila božićnog posta.

Za Božić i Badnje veče se vezuju najlepši običaji i obredi naših predaka koji su se održali do danas. Ovi praznici okrenuti su porodici i domu, a post i običaji doprinose blagostanju, duhovnom ispunjenju i miru u kući.

Često se kaže da ćete ono što radite na Božić raditi cele godine, a evo šta prema narodnim verovanjima i običajima ne sme da se radi na Badnje veče i Božić.

Možda će vas i ovo zanimati

1. Prema verovanjima na Badnji dan se ništa ne iznosi iz kuće, niti pozajmljuje jer ne valja da ono što pripada kući bude van nje na Božić. U zoru, na Božićno jutro po badnjak idu samo muškarci. Kad odaberu drvo uzimaju sekiru i seku badnjak.

2. Prema narodnom verovanju badnjak se seče u tri snažna udarca i ono što sekira tri puta ne preseče dovršava se lomljenjem rukama. Taj lomljeni deo na badnjaku se zove brada.

3. Na Badnji dan i Božić ne valja da se vatra u peći i kaminu raspiruje duvanjem da vetar ne bi otresao pšenicu i da se stoka ne nadima od trave.

4. U pojedinim mestima deo pepela koji je nastao od badnjaka se čuva da bi ga pomešanog sa vodom pili protiv glavobolje.

5. Veruje se za ne valja na Badnje veče zaspati dok badnjak ne pregori, jer će – govorilo se – ukućani umirati bez predznaka.

6. Po narodnom verovanju, orah jede samo za Badnje veče, dok se ostalih dana Božića ne diraju, kako se ne bi patilo od čireva.

Profimedia

7. Po unošenju slame na Božić prema starim običajima svi su se izuvali i obuvali čiste čarape jer ne valja da se bos ide po slami da ukućane ne bi bolele noge. Prilikom skidanja obuće vodi se računa od tome da se ne prevrne da se i sreća ne bi prevrnula.

8. Na Božić se prema tradiciji jedu prasetina ili jagnjetina, dok ćurka, piletina, patka nikako ne smeju da se jedu. Prema verovanjima, pernata živina je simbol nazadovanja jer te životinje bacaju zemlju iza sebe.

9. Takođe, na dan rođenja Isusa Hrista ne smeju da budu svađe u kući da ukućane ne bi terala loša sreća preko cele godine.

10. Važi uverenje da na Božić ne treba raditi teške poslove, kao i na svaki drugi praznik. To je dan za opuštanje i razgovor sa porodicom, bez teških tema, a za vreme jela ne ustaje niko, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah, te je veoma važno da tokom ovog perioda porodica bude na okupu i složna.

čitajte i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike