Postoji čak 12 stvari koje ne perete dovoljno često u vašem domu: Imamo i savete kako najlakše da ih očistite

17.11.2023

10:58

0

Autor: K. O.

Lista najviše zanemarenih predmeta u vašem domu

Postoji čak 12 stvari koje ne perete dovoljno često u vašem domu: Imamo i savete kako najlakše da ih očistite
Copyright Freepik

Svi znamo da treba da peremo sudove, usisavamo tepihe i brišemo pod u kuhinji, ali neke stvari obično preskačemo. Možda zato što smo zauzeti, nismo sigurni kako da očistimo ove predmete ili potajno ne želimo da očistimo tu smrdljivu kantu za smeće - iz bilo kog razloga, jednostavno ne stavljamo ove predmete na raspored čišćenja.

Ali baš kao što je pranje sudova važan deo čišćenja kuhinje, a ribanje toaleta je ključno za čišćenje kupatila, važno je da ne zanemarite čak ni zadatke koji se najviše zaboravljaju (naročito kako da perete veš - uh!). Ako imate osećaj da postoje stvari koje verovatno ne perete dovoljno, imamo stručni savet koji će vam pomoći da dovedete kuću u red.

Jastuci

Naravno, perete svoje čaršave i jastučnice, ali kada ste poslednji put bacili prave jastuke na pranje? Šanse su da je prošlo predugo. A to je važno jer jastuci skupljaju prašinu i bakterije. Morate ih dobro oprati da biste se otarasili znoja, mirisa, bakterija, ulja za telo i grinja. Kao dodatni bonus, redovno oprani jastuci će trajati duže.

Koliko često treba da ih perete?

Marla Mok, predsednica Molli Maid, kaže da treba da perete jastuke dva puta godišnje. Ako živite u toploj klimi, povećajte tu preporuku na svaka tri meseca.

Prvo proverite oznaku. Neki jastuci, poput onih od pene, ne mogu da se peru u mašini. Srećom, bilo koja vrsta jastuka, od perja do poliestera, pa i pene, može se prati ručno. Napunite svoju kadu toplom vodom i ubacite nekoliko kapi deterdženta. Potopite jastuk i nežno stisnite. Dobro isprati.

Pixabay
 

Ako se vaši jastuci mogu prati u mašini za pranje veša, pratite uputstva na etiketi i perite dva po dva da biste uravnotežili mašinu za pranje veša. Osušite na laganoj temperaturi i ubacite nekoliko teniskih loptica da se ne zgrudvaju i odvoje fil. Ako jastuci nisu bezbedni za sušenje, umotajte ih u peškire da apsorbuju većinu vlage, a zatim ih osušite na vazduhu.

Lopatice ventilatora

Teško je poverovati koliko prljavštine može da akumulira ventilator na plafonu, posebno ako nikada ne podignete pogled. Srećom, plafonske ventilatore možete očistiti brzo i lako - sve što vam treba je stara jastučnica i merdevine, kaže Mock. (Krpe za prašinu su takođe opcija, ali mogu napraviti nered.)

Zašto se mučiti sa ovim (doduše dosadnim) zadatkom? Prljavi ventilatori na plafonu mogu da izbace rotaciju. I da se suočimo sa tim, jednostavno izgledaju loše.

Koliko često treba da ih čistite?

Jednom mesečno, u zavisnosti od sezone i koliko se zaprljaju. Isključite napajanje ventilatora i postavite merdevine ispod. Navucite jastučnicu preko svake oštrice, jednu po jednu, i povucite prašinu do sebe, hvatajući ostatke unutar jastučnice. Zatim, Mok kaže da zgrabite krpu koja ne ostavlja dlačice naprskanu univerzalnim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili ostatke prljavštine i očistili bazu i rasvetu.

Podovi ispod vašeg nameštaja

Van vida, van pameti, zar ne? Osim ako rutinski ne kopate okolo u potrazi za izgubljenim čarapama ili dečjim igračkama, lako je zaboraviti kako da se rešite prašine koja vreba ispod nameštaja. „Prašina i prljavština vole da se sakriju ispod kreveta, sofa i drugih velikih komada nameštaja“, kaže Mok.

Profimedia
 

Koliko često treba da čistite tamo?

Jednom mesečno očistite pod ispod nameštaja. Ako imate podove od tvrdog drveta ili pločice, krpa za prašinu sa dugom ručkom dobro funkcioniše, ali za površine sa tepihom, Mok predlaže da zgrabite svoj usisivač. Profesionalni savet: Pomerite nameštaj, ako je potrebno, da biste pristupili svim skrivenim zečevima od prašine.

Između vašeg šporeta i drugog kuhinjskog elementa

Razmak između vaše rerne i vaših ormarića skuplja sve vrste grubih stvari: mrvice, prosute stvari, prskanje i ko zna šta još. To može dovesti do smrdljive kuhinje i čak može privući bube. Ako vašim kuhinjskim prazninama treba obratiti pažnju, rešite ih u dva koraka: Prvo, morate očistiti te pukotine, kaže Mok, a zatim pronaći način da ih sprečite da se ponovo popune otpadom.

Koliko često treba da ih čistite?

Svaki put kada čistite ploču za kuvanje, ili po potrebi.

Unsplash
 

Umotajte nož za puter u vlažnu krpu za pranje i provucite ga kroz praznine, držeći nož pod uglom da mrvice ne padnu na pod ispod rerne. Uradite to nekoliko puta, a zatim ponovite sa krpom navlaženom sirćetom da biste uklonili preostalu prljavštinu. Kada bude čist, popunite prazninu komercijalnim proizvodom dizajniranim za tu svrhu ili napravite sopstvene deflektore sa gumenim zaštitnim slojem. Zatim završite sa pospremanjem tako što ćete pronaći mesto za sve one stvari koje ne bi trebalo da držite na kuhinjskoj radnoj površini.

Posuda za escajg

Posegnuti za viljuškom i izaći sa šakom mrvica nije baš privlačno. Za to krivite mašinu za pranje sudova koja ne radi svoj posao, prljave prste vaše dece ili je fioka ostavljena otvorena – šta god da je krivo, čista fioka učiniće da vaša kuhinja zablista.

Koliko često treba da je čistite?

„Jednom mesečno uklonite sav svoj escajg iz poslužavnika i bacite ostatke preko kante za smeće ili sudopera“, kaže Mok. Pomešajte dva dela vode sa jednim delom destilovanog sirćeta u bočici ili posudi sa raspršivačem i koristite to da obrišete posudu. Ako je poslužavnik pogodan za pranje u mašini za sudove, možete ga jednostavno proći kroz ciklus. (Ali nemojte to raditi sa pravim srebrnim posuđem!)

Freepik
 

Plafon vaše mikrotalasne pećnice

Verovatno je plafon vaše mikrotalasne pećnica ispod nivoa očiju?

„Mnoga hrana prska kada se kuva“, kaže Mok, „i u zavisnosti od vaše visine ili položaja vaše mikrotalasne pećnice, možda nećete videti koliko je neuredan plafon uređaja postao. Dakle, sledeći put kada čistite mikrotalasnu (što bi trebalo da bude jednom nedeljno), ne zaboravite na plafon.

Koliko često treba da ga čistite?

Perite ga jednom nedeljno. Mock ima genijalan način da vaša mikrotalasna pećnica zablista: pomešajte 1/4 šolje sirćeta i 1 šolju vode u posudi za mikrotalasnu pećnicu. Držite rastvor tri minuta.

Profimedia
 

„Zidovi unutrašnjosti pećnice će biti obloženi kiselom vlagom koja je vrela“, kaže ona. Pažljivo uklonite vruću mešavinu rukavicama za rernu, a zatim sunđerom za ribanje očistite celu unutrašnjost, uključujući plafon.

Daljinski upravljač

Daljinski je uređaj visokog dodira koji dele svi u vašem domu, što znači da ima priliku da sakuplja klice. Toliko klica. (Daljinski upravljač je jedan od najzaraznijih predmeta u hotelu. Bljak!) Nepotrebno je reći da je važno da ga ne zanemarite kada čistite svoj dom.

Koliko često treba da ga čistite?

Jednom nedeljno obrišite daljinske upravljače dezinfekcionim maramicama da biste ubili klice, posebno tokom sezone prehlade i gripa.

A ako ste malo opušteni u vezi sa televizorom, povećajte frekvenciju čišćenja i tamo da biste izbegli nakupljanje prašine u otvorima, zvučnicima i pukotinama. Za TV ekran, brzo nedeljno prevlačenje krpom od mikrovlakana trebalo bi da bude opseg održavanja vašeg televizora, prema Mok, osim ako nemate posla sa lepljivim rukama ili prosipanjem. Koristite samo sredstva za čišćenje napravljena za televizore i izbegavajte da oštetite svoj uređaj nepravilnim čišćenjem: „Uvek prskajte u krpu, nikada direktno na uređaj“, kaže Mok.

Pexels
 

Mašina za pranje sudova

Aparati koji čiste stvari, poput mašina za pranje sudova, ne mogu sami da se čiste, zar ne? Sigurno preskačete, kaže Haven Polich, menadžer proizvoda kompanije ASKO Americas. „Da, redovno planirano čišćenje vaših uređaja je od suštinskog značaja i za performanse pranja i za dugovečnost mašine“, kaže ona.

Koliko često treba da je čistite?

Ciljajte da čistite mašinu za pranje sudova jednom mesečno ili svaki drugi mesec ako je ne koristite tako često. „Obratite posebnu pažnju na cedilo za odvod i pod mašine za pranje sudova“, kaže Polich. Koristite režim samočišćenja ako ga vaša mašina za pranje sudova ima. „Ako vaša mašina nema ovu funkciju“, savetuje ona, „sirće je odličan prirodni čistač za uklanjanje nakupljenih deterdženata ili mrlja od tvrde vode“.

Još jedan savet: Ne koristite previše sapuna kada perete sudove. Prekomerna upotreba deterdženta za pranje sudova može dovesti do nakupljanja bakterija i može skratiti vek vaše mašine za pranje sudova.

Profimedia
 

Prozori

"Ne čistim prozore." Ljudi određenog uzrasta možda se sećaju ove izreke, jer su prozori nekada bili izuzetno teški za čišćenje. Današnji dizajni sa nagibom čine čišćenje prozora mnogo lakšim, ali to još uvek nije posao koji volimo. Međutim, njihovo redovno čišćenje će produžiti životni vek ove velike investicije, kaže David Flak, predsednik Window Genie.

Koliko često treba da ih čistite?

Dva do četiri puta godišnje. Prašina i prljavština koju diže vetar mogu zapravo nagrizati staklo, a ove nesavršenosti prirodno skupljaju prljavštinu tokom vremena. Prljavi prozori mogu pogoršati problem. Lan preporučuje upotrebu blagog deterdženta, kao što su sapun i deterdžent za suđe (koji se naziva najboljim sredstvom za čišćenje prozora), krpa za pranje prozora ili peškir bez dlačica i brisač. Očistite prozore da biste se oslobodili prljavštine, ponavljajući ako je potrebno, a zatim obrišite staklo. Obrišite ivice peškirom bez vlakana.

Pixabay
 

Roletne i mrežice za prozore

Kad smo već kod pranja prozora, kada ste poslednji put čistili roletne? Ako je odgovor „nikad“, vreme je da počnete. Vaši prozori - i vaš pogled - biće vam zahvalni. „Prljave roletne mogu biti najgori neprijatelj ako su vaša prozorska stakla blistavo čista“, kaže Flaks. Kada pada kiša, prljavština i prašina prolaze kroz njih, „odmah ponovo zaprljajući prozore“.

Koliko često treba da ih čistite?

„Trebalo bi da pokušate da očistite prozorske roletne najmanje jednom godišnje“, kaže Flaks, „po mogućnosti u proleće, pre nego što sezona buba bude u punom jeku.“ Izvadite ih, zatim nežno obrišite sa obe strane i u oba smera suvom četkom. Isperite crevom i osušite na vazduhu (sunčan dan ovo čini bržim). Ako imate veliku kadu i neko rešenje za pranje prozora, to je takođe opcija. Pratite koja mrežica ide gde da biste bili sigurni da odgovaraju kada ih vratite.

Pixabay
 

Kante za smeće

Čak i ako ste marljivi u iznošenju smeća, kuhinjske kante za smeće nekako uvek postanu prljave i smrdljive. Kese se paraju, sosovi se prelivaju po stranama, a ko nije bacio smeće samo da bi otkrio, usred bacanja, da nema kese za otpatke? Suočite se s tim: vaše kante za smeće su u neredu, i bez obzira da li vam se to sviđa ili ne, morate ih očistiti.

Koliko često treba da ih čistite?

Polich kaže da je svakih nekoliko nedelja, ili najmanje jednom mesečno, vreme da izvadite celu kantu i dobro je očistite.

Profimedia
 

Prvo uklonite svo smeće i ostatke hrane. Zatim je iznesite napolje ako je moguće i poprskajte baštenskim crevom. (Vaša kada ili tuš takođe mogu da posluže) Očistite kantu iznutra i spolja netoksičnim sredstvom za čišćenje (ako je spolja), kao što je sapun za suđe ili sirće i voda. Zatim dobro isperite kantu za smeće. Dezodorirajte i uklonite mrlje tako što ćete unutrašnjost posipati sodom bikarbonom, istrljati je u pastu i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Ponovo isperite i ostavite da se osuši na suncu.

Traka za tuš kabinu

Neophodno je znati kako očistiti staklenu tuš kabinu, ali se prečesto fokusiramo samo na staklo. Traka kojom prolaze vrata je često zanemaren prorez i skuplja ostatke od sapuna, naslage tvrde vode i plesni. Ali Džerami Sibli, predsednik Glass Doctor-a, ima genijalan metod da vaša kabina za tuširanje blista.

Koliko često treba da ga čistite?

Da bi vaše šine za tuširanje glatko klizile, čistite ih jednom mesečno ili kad god primetite nakupljanje ili osetite da vrata teško idu.

Zagrejte u mikrotalasnoj peći malo destilovanog belog sirćeta oko 30 do 45 sekundi. Nosite gumene rukavice, umočite papirne ubruse u sirće i položite ih u šine. Ostavite ih da odstoje 30 do 60 minuta, a zatim uklonite. Pospite sodu bikarbonu na vlažni sunđer i nežno istrljajte stazu i staklo, a zatim isperite destilovanom vodom.

Freepik
 

Tajna održavanja staze i okvira sjajnim? Auto vosak! Utrljajte malo, a zatim obrišite krpom od mikrovlakana. „Lagani sloj VD-40 ili silikonskog spreja na valjke, i bićete spremni da krenete“, kaže Sibli.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike