Kako da ručate kao Francuzi: Rituali zbog kojih je francuska gastronomija zaštićena baština čovečanstva

01.10.2021

12:50

0

Francuska gastronomija je zaštićena baština upravo zbog pažnje koju Francuzi poklanjaju svojoj hrani, kao i u uživanju u njoj

Kako da ručate kao Francuzi: Rituali zbog kojih je francuska gastronomija zaštićena baština čovečanstva
Ilustracija - Copyright Pexels

Ručajmo kao Francuzi!

Unesko je 2010. godine prvi put na listu svetske nematerijalne baštine čovečanstva upisao baštinu vezanu za gastronomiju.

Tom uvrštavanju na listu doprinelo je sve ono što čini sastavni deo gastronomskog obroka Francuza:

- kupovina dobrih, po mogućnosti domaćih proizvoda, čiji se ukusi fino slažu;

- pažljiv izbor jela koja odražavaju raznolikost francuskih regija i odliku vode, zemlje i vazduha, tipičnih za svaku regiju; 
- spoj jela i vina;
- estetika postavljanja stola;
- razgovori i ponašanje za stolom.

Proslavljanje važnih trenutaka u životu

Rođenja, venčanja, godišnjice, uspesi, obnavljanje starih prijateljstava… U svim srećnim okolnostima svog života, Francuzi se rado okupljaju oko dobrog obroka. Bilo da se radi o dobrom zalogaju u krugu prijatelja, poslovnom ručku ili banketu, taj obrok stavlja naglasak na dobru atmosferu, toplu ljudsku stranu zajedničkog obedovanja i dobrobit druženja.

Pexels
 

Posluživanje na francuski način

Ovaj gastronomski obrok predstavlja pravi ceremonijal, sled nepromenljivih rituala tokom kojih stalno teče razgovor - počinje aperitivom, a završava nekim digestivom s najmanje četiri jela između, tačnije s predjelom, ribom i/ili mesom, sirom i desertom. Sve to je praćeno hlebom i vinom, koji stvaraju posebnu harmoniju sa svakim jelom.

Od izbora proizvoda do degustacije

Dočekivanje prijatelja ili porodice gastronomskim obrokom počinje, pre svega, kupovinom. Godišnja doba, prilika, ukusi jednih i drugih određuju jelovnik i jela koja ga čine. Razmenjuju se znanja, saveti i male tajne s proizvođačima i kuvarima.

Po povratku kući, s korpom punom namirnica, počinje zajedničko kuvanje jela, uz stalni razgovor. Roditelji prenose znanje i posebne postupke deci, bilo da se radi o pravljenju kolača ili postavljanju stola. Jer se gastronomski obrok ne sastoji samo u tome da se hrana pojede.

Pexels
 

Postavljanje stola važan je trenutak gde se svako trudi da postavi sto na različit način, da drugačije savije salvete, da nauči čemu služi koja čaša...

Na kraju dolazi i degustacija, sled posebnih postupaka gde se uključuju sva čula: čulo mirisa zauzeto je svim miomirisima koji dolaze iz kuhinje, a čulo vida veseli se pri pogledu na lepo postavljeni sto i na servirana jela. Zatim dolazi red na čulo ukusa, kao i čulo dodira i čulo sluha, u zavisnosti od ponuđenih jela, piše lepaisrecna.mondo.rs

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike