Oprezno sa ostacima od ručka: Hrana koja nikako ne sme da se podgreva ili ponovo kuva

30.11.2020

18:05 >> 16:20

0

Inače će ozbiljno narušiti naše zdravlje

Oprezno sa ostacima od ručka: Hrana koja nikako ne sme da se podgreva ili ponovo kuva
Copyright Unsplash/Rumman Amin

Živimo u brzom vremenu i potrebno je da budemo praktični kada je priprema naših obroka u pitanju. Domaćice se posebno raduju kada ne moraju da “vise” iznad šporeta jer imaju ručak od juče, a da li znate da neki ostaci ne bi trebalo da se podgrevaju, niti kuvaju po drugi put.

Svi smo čuli za pečurke, spanać, krompir i tako te namirnice. Međutim, postoje i neke koje mi podgrevamo stalno, a zapravo ne bi trebalo jer loše utiču na zdravlje.

Pečeno crveno meso

Pečenu svinjetinu, teletinu ili jagnjetinu mnogi obožavaju da jedu sveže ispečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i da ostane. Naime, pečeno crveno meso nikako ne bi smeli ponovno peći ni kuvati, jer tokom termičke obrade ono menja strukturu koja nikako ne paše našem telu.

Pročitajte: Počeo je post: Kako da se hranite zdravo i raznovrsno otkriva endokrinolog dr Vesna Dimitrijević Srećković

Tokom dvostruke pripreme mesa menja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja i zbog toga može da postane toksično i da izazove probavne tegobe.

Pexels

Živina

Pileće ili ćureće meso namirnice su koje najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečenog ili kuvanog živinskog mesa od ručka, ovakvo meso trebalo bi da jedemo isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi ili u sendviču.

Reč je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu ako se ono priprema dva puta. “Reciklirani” ručak tako može da izazove brojne želudačne i crevne tegobe.

Supa

Supa je mnogima pravo osveženje i nezaobilazni deo porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tečnost naše telo obožava, dobro pazite ako planirate da je spremite za kasnije i poslužite drugi ili treći dan jer ona može da izazve brojne zdravstvene tegobe.

Možda vas zanima: Bake znaju najbolje: Pileća supa je poznati lek za prehladu još od 12. veka zbog fantastičnih učinaka na organizam

Naime, već spomenuto meso iz supe ne smete podgrevati zajedno s supom, a to važi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, ako planirate da spremate supu i sledeći dan, procedite je da ostane bistra i odložite u frižider, a ako želite da je poslužite neki drugi dan, sipajte je u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.

Saznaj više:

Ako vam domaći hleb ne uspeva, možda pravite osam kobnih grešaka kad ga mesite

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stvarukusa.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike