Domaći sirup od zove po bakinoj recepturi sastavni je deo proleća

21.05.2021

12:50 >> 11:22

0

Autor: Z. A.

Miris ovog soka golica srce

Domaći sirup od zove po bakinoj recepturi sastavni je deo proleća
Copyright Profimedia

Postoji mnogo lekova iz prirode koje su naši preci koristili, a koje smo mi nepravedno zapostavili. Jedna od moćnih biljaka jeste i zova. Ona je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka.
Žbun ove biljke obično raste do 10 metara, a boja mu je od bele do žućkaste. Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveže u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Sad je u punom cvatu

Pošto je zova sada u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivni miris i aromu spremite i za neredne mesece. Najpopularnije varijante konzumiranja cveta zove su pohovanje u smesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se pravi i od bobica kad dozre.

Zovini cvetovi beru se kada je sunčano, i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm i mirisne i lekovite majske lepotice.

Ovo je mera za otprilike četiri litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite razmere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih količina za pripremu reskirate kvarljivost sirupa.

Profimedia

Sastojci za sirup od zove

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema

1. Potopite cvetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

2. Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike