
Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirija
Jelo koje će iznenaditi vaše čulo ukusa

Zamislite tanjir koji kombinuje raskošnu sočnost jagnjetine sa pikantnošću domaće salse, uz osvežavajući prilog od edamamea i zanimljivu teksturu tapioka perlica.
Iako na prvi pogled deluje kao jelo rezervisano za vrhunske restorane, uz nekoliko jednostavnih zamena ovaj gastronomski užitak možete pripremiti i u sopstvenoj kuhinji.
Umesto edamamea možete koristiti mladi grašak, a tapioka perlice lako zameniti kukuruznim skrobom. Prilagodljivo, efektno i neverovatno ukusno, baš kao što je i predstavljeno u emisiji MasterChef, gde je stručni žiri bio oduševljen.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Za jagnjetinu:
- 600 g jagnjećih kotleta
- So, biber
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika putera

Za marinadu:
- So, biber
- Maslinovo ulje
- Soja sos
Za salsu:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šalot (može crveni luk kao zamena)
- 2–3 čena belog luka
- 1 sveža crvena paprika
- 2 sveža crvena paradajza
- 1 konzerva paradajz pelata
- 1 kašičica gustina
- So, biber, čili
- Svež korijander

Za prilog:
- 100 g edamamea (može i mladi grašak kao zamena)
- 2 kašike tapioka perli (ili kukuruznog skroba)
- nana, žalfija, majčina dušica
- So, čili
Priprema:
1. Jagnjetinu staviti u marinadu od soli, bibera, maslinovog ulja i soja sosa. Ostaviti da odstoji oko 40 minuta.
2. Tapioku i edamame kuvati u slanoj vodi aromatizovanoj sa iseckanim šalotom (ili crvenim lukom), grančicama nane, žalfije i majčine dušice oko 15 minuta. Procediti. Ukoliko koristite zamene, grašak skuvajte na isti način, a u posebnoj šerpici razmutite kukuruzni skrob u hladnoj vodi (dok se potpuno ne rastvori), zatim zagretej na srednjoj vatri, uz stalno mešanje dok se ne zgusne i postane providno i želatinasto.
3. Propržiti sitno seckani crni luk, šalot (ili crveni luk) i beli luk. Dodati papriku i svež paradajz, krčkati dok ne omekšaju. Dodati pelat i nastaviti kuvanje još 10–15 minuta. Na kraju rastvoriti gustin u malo vode i umešati, pa začiniti po ukusu – so, biber, čili, korijander.
Printscreen/YouTube
4.U tiganju zagrejati ulje i puter. Jagnjetinu propržiti sa obe strane dok ne dobije zlatnu koricu, zatim staviti u rernu i peći do unutrašnje temperature od 57.5°C za srednje pečeno meso. Edamame ili grašak posoliti.
5. Na tanjir prvo sipati salsu, preko nje jagnjetinu, a sa strane dodati kuvani edamame i hrskavu tapioku ( ili njihovu zamenu).
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari