aktuelno

Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirija

10.05.2025

07:42

0

Autor: Milica Lekić

Jelo koje će iznenaditi vaše čulo ukusa

Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirija
Copyright AI/Ilustracija

Zamislite tanjir koji kombinuje raskošnu sočnost jagnjetine sa pikantnošću domaće salse, uz osvežavajući  prilog od edamamea i zanimljivu teksturu tapioka perlica.

Iako na prvi pogled deluje kao jelo rezervisano za vrhunske restorane, uz nekoliko jednostavnih zamena ovaj gastronomski užitak možete pripremiti i u sopstvenoj kuhinji.

Umesto edamamea možete koristiti mladi grašak, a tapioka perlice lako zameniti kukuruznim skrobom. Prilagodljivo, efektno i neverovatno ukusno, baš kao što je i predstavljeno u emisiji MasterChef, gde je stručni žiri bio oduševljen.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za jagnjetinu:

  • 600 g jagnjećih kotleta 
  • So, biber
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika putera
Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirijaProfimedia
 

Za marinadu:

  • So, biber
  • Maslinovo ulje
  • Soja sos

Za salsu:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šalot (može crveni luk kao zamena)
  • 2–3 čena belog luka
  • 1 sveža crvena paprika
  • 2 sveža crvena paradajza
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 1 kašičica gustina
  • So, biber, čili
  • Svež korijander
Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirijaPexels
 

Za prilog:

  • 100 g edamamea (može i mladi grašak kao zamena)
  • 2 kašike tapioka perli (ili kukuruznog skroba)
  • nana, žalfija, majčina dušica 
  • So, čili

Priprema:

1. Jagnjetinu staviti u marinadu od soli, bibera, maslinovog ulja i soja sosa. Ostaviti da odstoji oko 40 minuta.

2. Tapioku i edamame kuvati u slanoj vodi aromatizovanoj sa iseckanim šalotom (ili crvenim lukom), grančicama nane, žalfije i majčine dušice oko 15 minuta. Procediti. Ukoliko koristite zamene, grašak skuvajte na isti način, a u posebnoj šerpici razmutite kukuruzni skrob u hladnoj vodi (dok se potpuno ne rastvori), zatim zagretej na srednjoj vatri, uz stalno mešanje dok se ne zgusne i postane providno i želatinasto.

3. Propržiti sitno seckani crni luk, šalot (ili crveni luk) i beli luk. Dodati papriku i svež paradajz, krčkati dok ne omekšaju. Dodati pelat i nastaviti kuvanje još 10–15 minuta. Na kraju rastvoriti gustin u malo vode i umešati, pa začiniti po ukusu – so, biber, čili, korijander.

Recept dana: Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa, ima pohvale od iskusnog žirijaPrintscreen/YouTube
 

4.U tiganju zagrejati ulje i puter. Jagnjetinu propržiti sa obe strane dok ne dobije zlatnu koricu, zatim staviti u rernu i peći do unutrašnje temperature od 57.5°C za srednje pečeno meso. Edamame ili grašak posoliti.

5. Na tanjir prvo sipati salsu, preko nje jagnjetinu, a sa strane dodati kuvani edamame i hrskavu tapioku ( ili njihovu zamenu).

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike